Uanset din alder, er det vigtigt at have gode bordmanerer.
Dette er vigtigt af to grunde; andres mening om din opførsel ved bordet, og selvfølgelig fordi du helst ikke skal være pinlig at have med til bord, hverken for din egen eller andres skyld. Derfor skriver i denne guide, vi har nemlig selv prøvet at sidde til et bord hvor ikke alle deltagerne havde styr på de rigtige bordmanerer og der blev faktisk lidt pinligt.
Indhold Bordmanerer
- Hvem er Emma Gad?
- Bordmanerer inden festen
- Bordmanerer
- Er der sat bordkort, eller ikke?
- Hvad er gode bordmanerer ved siddende spisning eller stående buffet
- Hvornår begynder du at spise?
- Din serviet – Hvad er det nu lige man gør af den?
- Bestik, glas og placering af dette ved et dækket bord.
- Hvis din borddame spørger efter saltbøssen, som står foran dig?
- Når du rejser dig efter middagen
- Tips til bordmanerer
Hvem har ikke prøvet at sidde til bords med ham som ankommer med sorte negle, hoster højlydt og glemmer at dække sin mund, eller tygger med åben mund så alle omkring ham kan se hvad der i øjeblikket er i munden. De fleste vil ikke bryde sig om sådan en bordherre, så gode manerer er alfa-omega når man spiser sammen med andre. Dette uanset om det er familien, kæresten eller et stort selskab.
Dernæst betyder det rent faktisk en del, at du ved hvilket glas du drikker vand eller vin af, hvis du vil kunne begå dig i et lidt finere selskab. Du skal vide hvor det rette glas befinder sig, og hvilken gaffel man bruger først og til hvad. Det betyder også noget, at du ved at man ikke starter med at spise, før værten er færdig med velkomsten.
Alle disse ting kan måske virke uoverskuelige, men har du sat dig ind i dem og har den grundlæggende viden med hjemmefra, så klarer du dig næsten med garanti ganske godt. I mange tilfælde gælder ganske almindelig sund fornuft også, og den kan du komme langt med.
Ofte skal man spørge sig selv, hvilken bordherre/dame man selv ønsker sig, eller måske nærmere, hvilken man ikke ønsker sig. Dette hjælper én langt hen ad vejen til at være en god bordherre, uden at kunne sin Emma Gad udenad, det hjælper på end bordmanerer at se ind ad.
Men det er selvfølgelig også en god ting at kunne. Emma Gad satte en masse regler op, også mange som i dagens Danmark måske er mindre relevante, da mange vil se dem som meget gammeldags.
Hvem er Emma Gad?
Emmarenze Henriette Margarethe Gad, eller kort Emma Gad levede mellem 1852 og 1921, hun var københavner, forfatter og dramatiker. Du har sikket hørt om hende før, når der kommer til bordmanere og takt og tone, dette skyldtes at hun er den “Grand old lady” inden for dette, og skabte med bogen “Takt og Tone – Om omgang med mennesker” et af de første værker i dansk litteratur som netop dvæler ved emnet takt og tone.
Wikipedia.org skriver om denne bog:
Takt og Tone – Om Omgang med Mennesker er titlen på en bog udgivet af Emma Gad i 1918, hvor hun lærer borgerskabet, “hvordan vi omgås”. Hendes ofte gentagne pointe er, at når samværet foregår mellem hensynsfulde mennesker, er “takt og tone” ikke nødvendig. Det er de ligeglade, egoistiske eller direkte hensynsløse, der skaber behovet for en formel etikette.
Der har selvfølgelig været uskrevne regler omkring takt og tone og specielt omkring middagsbordet, men Emma Gad var den første danske som skrev om det, og derfor er hun en man stadig læner sig op ad. Dog er teksten naturligvis på mange punkter udateret, men så er det jo fint vi skriver en opdateret artikel om bordmanerer her.
At have gode manerer, er selvfølgelig ikke bare ved det flot dækkede spisebord. Det er også allerede inden man ankommer, og det er overfor andre i det hele taget når man skal begå sig mellem andre og netop det skal vi se på nu.
Bordmanerer inden festen
Allerede inden man møder op, er der visse ting man gør når man har gode manerer. Ting der forventes af en før man arriverer og dem skal vi se på her.
Hvad betyder S.U?
Du får måske en flot indbydelse ind ad døren, hvor du inviteres til en fest/spisning/underholdning etc. Denne har værten helt sikkert brugt en masse tid på. Både på at udforme og skrive, men også tankerne bag, som hvem der skal modtage indbydelsen.
Det vil derfor sige, at denne person også forventer et svar fra dig, om du har i sinde at møde op til eventen. Der vil meget ofte stå et ”S.U” som betyder ”svar udbedes” og en dato for hvornår vedkommende ønsker at få et bekræftende eller afkræfte om du kommer.
Gode manerer betyder blandt andet derfor, at du tager stilling til om du har mulighed og lyst til at møde op. Værten har langt mere end indbydelsen at tage hånd om, når det gælder den ene eller anden form for event. Det er derfor nødvendigt at vide hvor mange gæster der vil komme. Både for arrangement, spisning og borddækning hvis der er en sådan.
Skulle du være så uheldig, at du for eksempel har en eller anden form for hensyn der skal tages, allergier eller du er måske vegetar, så husk at informere værten om dette sammen med dit S.U, hvis du har i sinde at møde op. Det er bedre at informere om disse på forhånd, så værten ikke står med en menu som du ikke kan eller må spise. Det vil kun få værten til at føle, at de ikke har gjort det godt nok og dette skal selvfølgelig undgås.
Har du sagt pænt ”nej tak” til indbydelsen, så kommer man ikke bare senere og fortryder hvis éns andre planer ændrer sig. For der har værten jo allerede talt dig ud af ligningen og vil derfor skulle ændre en masse hvis du alligevel finder på at dukke op.
Har du derimod sagt ”ja tak” så ankommer du naturligvis også på det angivne tidspunkt. Man udebliver ikke med mindre, der er sket noget uventet som sygdom, eller dit job pludselig har sendt dig udenbys så du ganske enkelt ikke længere har mulighed for at komme. Visse ting er man ikke selv herre over, men man prøver alt hvad man kan for at overholde sit tilsagn til eventen.
Et eventuelt afbud i sidste øjeblik gives så hurtigt som overhovedet muligt, så værten har en fair chance for at ændre i diverse planer som f.eks. borddækningen.
Tager man gaver med?
Hvad angår gaver, så afhænger det meget af hvilket event du inviteres til. Er det fødselsdag, bryllup, dåb eller andet hvor man som en naturlig del tager en gave med. Eller er det ”bare” en sammenkomst for vennerne, hvor der ikke er en egentlig grund til at samles, udover at værten synes man skal.
Ved sammenkomster hvor der er en reel anledning kommer du naturligvis med en gave. Hvad du bruger af penge på det, er op til dig. Der kan dog være en uskrevet regel i familier, at man bruger et vis beløb, eller at man ikke overstiger et andet. Er der sådanne interne regler, så husk endelig at overholde dem, så værten ikke føler at han/hun skylder mere end normen er.
Inviteres du til en vennesammenkomst eller inviteres du ind til den nye nabo, så tag en mindre værtindegave med, som viser at du værdsætter indbydelsen. Du kan vælge en blomst, en flaske vin eller en anden kreativ gave. Bare at du viser, at du har tænkt over det, hvilket betyder meget i værten/værtindens øjne. I denne tekst fokusere vi på gaver, men det er også ofte normalt at tage en værtinde gav med, der har vi en guide om her: Værtindegave
Påklædning
Om du inviteret hjem til værten, eller er du inviteret på en fin restaurant betyder ofte en del for den påklædning der forventes.
Det er ofte forventet, at påklædningen er forventet mere formel i restauranten end hjemme i stuen. Er eventen et bryllup, siger det næsten sig selv at påklædningen er mere formel end hvis kammeraten fylder 30 og holder det hjemme hos sig selv.
Som kvinde (hvis der skulle være en enkelt eller 2 som læser dette ps. i er fantastiske) skal du desuden tænke på, at du ikke må overstråle bruden til et bryllup. Det vil blandt andet sige, at du ikke møde op i hvid kjole, hvilket er et ældgammelt råd. Bruden skal være kvinden i selskabet der overstråler enhver af gæsterne, da det jo er hendes dag.
Årstiden for eventet betyder også en del når det gælder din påklædning. Er det for eksempel 30 grader udenfor, er det ofte mere accepteret at du ikke lige har slips på, selv til et mere formelt arrangement.
Er du inviteret alene, eller er din partner også inviteret til arrangementet? Det er ikke givet, at dette er tilfældet så tjek invitationen inden I bare går ud fra det. Ligeledes hvad angår dine eventuelle børn, er de inviteret eller ikke. Er de ikke nævnt i din invitation, så tager du dem naturligvis ikke med når dagen kommer.
Nej, du finder børnepasning og tager selv til festen, med eller uden partner som invitationen nu foreskrev og husk at planlægge din påklædning i god tid. Måske der skal skaffes en smoking, eller den skal måske renses inden festen finder sted.
Det kan også være, at du skal ud og anskaffe dig en ny skjorte, kort- eller langærmet alt efter årstiden. Du skal helst ikke stå i sidste øjeblik og mangle dele af påklædningen, så du bliver nødt til at tage hvad du kan finde i skabet. Dette kan ende med, at du træder udenfor normen og det forventelige til lige netop den fest.
Din mobiltelefon
I dag har næsten alle en mobiltelefon, som bringes med overalt. Det bliver den næsten med garanti også til ethvert arrangement. Men har du gode manerer, så ligger den ikke fremme på bordet under spisningen. Du sidder naturligvis heller ikke og fører lange samtaler på sms, eller tjekker Facebook.
At du medbringer telefonen, er intet problem så længe den forbliver i jakke eller taske. Skal du så absolut i kontakt med andre, så går man udenfor så man ikke forstyrrer selskabet.
Du er til fest, og har du mere travlt med din telefon, vil det se ud som om du har mere interesse i den og andre, end det selskab du befinder dig i. Almindelig pli siger, at telefonen lægges væk i sådan et selskab. Husk det!
Bordmanerer
Nu vil vi se lidt nærmere på hvordan du skal opfører dig ved selve bordet, altså ens Bordmanerer, de emner vi vil komme ind på her er:
- Er der sat bordkort, eller ikke?
- Siddende spisning eller stående buffet?
- Hvornår begynder du at spise
- Din serviet
- Bestik og glas
- Hvis din borddame spørger efter saltbøssen, som står foran dig
- Når du rejser dig efter middagen
Er der sat bordkort, eller ikke?
Ankommer du til en større fest er der som oftest sat et fint bordkort, som viser dig hvor du skal sidde. Hvor hvem skal sidde er noget værterne har bestemt, og man accepterer selvfølgelig sin plads uanset hvad man synes om den man er sat ved siden af, lige meget om det er den kedelige onkel på 65 der altid snakker om hans blomsterhave, eller om det er værtindens søde veninde.
Husk værtsparret har sikkert lagt en masse tanker omkring hvad du skal placeres på bordplanen, det er sjældent tilfældigt, men ja man kan godt ramme forbi engang imellem.
Til mindre formelle events er der normalt ikke sat bordkort, og du kan derfor sætte dig hvor du har lyst.
Hvad er gode bordmanerer ved siddende spisning eller stående buffet
Er eventen formel med siddende spisning, så forvent god mad og overhold de gængse bordmanerer. Er det derimod uformelt med stående spisning, så forvent ikke et helt måltid. Her vil du ofte få serveret små anretninger og nipsting der let kan spises stående.
Hvis der er lagt bestik frem, så benyt dem selvom serveringen består af mad som sagtens kunne spises med fingrene. Det er almindelig pli, at holde sine fingre rene da man ofte skal give hånd til værter og gæster løbende under et uformelt event, og håndvasken er ikke lige ved siden af så du kan vaske dine fingre hver gang du har spist lidt og der kommer en du skal give hånd. Ingen har lyst til at give hånd til en som er indsmurt i fedt og andet fra madbordet.
Sørg for at cirkulere rundt, så du får hilst på selskabet selvom der ligger mere lækkert og venter. Du skal nok nå det hele, og du vil sjældent komme sulten hjem, selv fra et uformelt event hvor buffeten er rigelig.
Husk ikke at tale for højt, tal med dem du møder på din vej rundt i lokalet og når du er på vej hjem, så find vært eller værtinde og sig personligt tak, inden du finder døren.
Hvornår begynder du at spise?
Til den uformelle event, begynder man at spise når vært eller værtinde løfter gaflen og starter, eller man starter når der siges ”vær så god” fra værten.
Til den lidt mere formelle fest er det kutyme at vente på at værten holder en lille velkomsttale og slutter af med at sige ”vær så god” og dernæst kan man starte med maden. Er det en buffet servering, så kan man nu tage den første omgang (måske værten har sagt at man starter fra bord 1 og frem, så ikke alle står og vil hente mad på samme tid)
Er festen med servering, vil serveringspersonalet først arrivere i lokalet når velkomsten er overstået og man har skålet med værten/værtsparret.
Din serviet – Hvad er det nu lige man gør af den?
Placer din serviet korrekt, hvilket vil sige at du lægger den i skødet så den ikke ligger i vejen på bordet. Anvendelse af servietten foregår ved stille og roligt at aftørre munden, når du har spist. Den bruges ikke som hagesmæk, og sættes ikke i kravetøjet for at fange smuler og dryp.
Skal du forlade bordet, så fold din serviet pænt og læg den på stolesædet indtil du returnerer.
Når spisningen er ovre, så læg servietten pænt og sirligt ved siden af din tallerken. At lægge den ovenpå tallerkenen er ikke pænt overfor den/dem som skal rydde af bordet.
Hvis din serviet er blevet grisset, så bed om en ny, og inden den nye kommer skal du holde den beskidte side nedad, mod bordet sådan andre ikke kan se det.
Bestik, glas og placering af dette ved et dækket bord.
Til den uformelle sammenkomst er det slet ikke sikkert at der er lagt bestik frem. Men er der, så er det ofte en tag-selv-kurv med bestik, som du så kan tage et sæt fra, men det betyder ikke du skal glemme dine bordmanerer.
Er sammenkomsten med servering, vil bordet være dækket med alt du behøver. Det er her du skal vide hvordan man bruger tingene og i hvilken rækkefølge. Når det drejer sig om bestikket, så bruges det udefra og ind imod tallerkenen. Første servering, yderste sæt bestik og så fremdeles. Dessertbestikket vil derimod ligge over din tallerken, uanset om det er en ske eller gaffel.
Når du er færdig med at spise, så lægges det brugte bestik på skrå fra nederste højre hjørne af din tallerken, pegende op imod øverste venstre hjørne.
Glassene står: hvidvin, rødvin og dessert. Er der også stillet et vandglas op, så vil det som de andre glas stå til højre for din tallerken. Vandglasset står bare lidt forskudt i forhold til de andre glas.
Er der stilk på vinglassene, så er det den man holder om når der drikkes af glasset.
Vi tager lidt en klassiker, fra filmen Pretty Woman hvor Vivian spillet af Julia Roberts ikke helt har styr på det med bestikket og “værktøjerne”.
Hvis din borddame spørger efter saltbøssen, som står foran dig?
Hvis en anden gæst, måske din borddame spørger efter salten, så rækkes både salt og peber. Dette selvom vedkommende kun spurgte efter salten. Der er selvfølgelig en grund til dette, selvom det ikke virker logisk i første ombæring. Men sender du begge videre, så skal den næste der eventuelt spørger, ikke til at lede efter lige den de mangler, for de står altid sammen.
Passerer salt og peberbøsserne forbi dig, da andre har bedt om disse, så stopper du dem ikke på vejen for lige at bruge dem inden de sendes videre. Der venter du på at den oprindelige spørger er færdig, og beder derefter om de vil sende tilbage til dig.
Når du rejser dig efter middagen
Når selskabet er færdigt med middagen, og rejser sig fra bordet for eventuelt at gå til et andet lokale, eller udenfor for at strække benene, så skubber du stille og roligt din stol på plads under bordet.
Spørg evt. om der er nogle er vil med så kan i forsætte jeres snak fra middagsbordet.
Dette ser pænt ud, og giver et eventuelt personale plads til oprydningen.
Tips til bordmanerer
Der er mange uskrevne regler for opførsel og gode manerer når man deltager i diverse sammenkomster eller fester, og det er svært at liste dem alle.
Her er en lille del af dem vi synes du bør vide, hvis du gerne vil regnes som en god gæst en rigtig gentleman. Disse skal selvfølgelig være udover alle de små tips som allerede er givet her i artiklen.
- Når din borddame skal sætte sig til middagen – træk stolen ud og skub den ind for hende.
- Anret altid mindre portioner på din tallerken – så kan du altid hente/få mere, eller der er mindre hvis du ikke bryder dig så meget om lige netop den ret.
- Kom små bider på gaflen – det er ikke pænt at fylde hele munden med mad.
- Luk munden når du tygger så maden bliver i munden – skal du sige noget, så vent til du har sunket maden.
- Skal du på toilettet under middagen – sig undskyld mig et øjeblik, sig ikke at du skal på toilettet.
- Sid ikke med albuerne hvilende på bordet – hænder og underarme er ok, ellers læg dine hænder i skødet.
- Bliv ikke længere end festen varer – ryddes alt væk og værten er klar til at slutte af, så er det ikke tid til endnu en øl, eller glas vin.
- Når du tager afsked, så sig personligt farvel og tak til vært/værtsparret
- Det er desuden god opførsel, at man efter en stor fest sender værtsparret et lille kort, med et ”tak for sidst” – eller for ikke at være oldschool en sms
- Det er vigtigt at du kan holde en interessant samtale kørende med din borddame, eller andre ved bordet, derfor er det fedt at øve sig lige på smalltalk, netop det har vi også en artikel om, sådan der er mindre chance for pinlig tavshed.
- Det er også gode bordmanerer at give drikkepenge når man er ude at spise, og det har vi også en guide til på linket.
- lad være med at tiltrække dig opmærksom ved feks af pifte højlydt, også selvom vi har lavet en guide der hedder Hvordan pifter man
Konklusion på gode bordmanerer
Til sidst skal lige nævnes, at der sagtens kan være regionale og nationale, for ikke at sige internationale forskelle på, hvad man anser som gode manerer. Men følger man rådene her i artiklen er man nået langt de fleste steder.
Men det er selvfølgelig en rigtig god idé at undersøge hvad der anses for gode manerer, hvis man skal til en formel middag udenlands, så man ikke risikerer at dumme sig og blive anset for en personage uden manerer.
Her i Danmark kan du også læse Emma Gads bog om takt og tone, hvis du vil prøve at følge alle de gamle regler. Men mange vil nok anse mange af rådene fra dengang, som gammeldags. Selvom de rent faktisk holder, dog i mere moderniserede udgaver.
Lad være med at tage let på god bordmanerer, det kunne jo være drømmepigen sad som din borddame, og intet er mere elegant eller charmerende end en mand der har styr på sine bordmanerer.
Vi håber vi med denne guide til bordmanerer har hjulpet dig lidt på vej, er der noget vi har overset? Har du flere god råd eller fif, så kom endelig med en kommentar. Vi opdatere ofte vores artikler og ville elske at have læsernes råd med.