Alle kender til at få bumser, og ofte de mest irriterende steder hvor de rigtig kan ses. Men hvad er bumser egentlig, og hvordan vinder vi kampen imod dem. Det er nogen af de elementer vi vil se på i denne artikel.
Nogen er slemt ramt af bumser eller ANKE som er et andet ord for et slemt udbrud af bumser som rammer et stort areal af feks ens pande.
Er man nervøs for om man har ANKE skal man kontakte ens læge for råd..
Hvad er bumser?
Bumser er en generende og meget ubehagelig hudlidelse som oftest rammer os i vores teenageår. Til de fleste tider forsvinder problemet jo ældre vi bliver, men for en lille del af os, ved bliver problemet at genere også efter vi er blevet voksne.
En bums er hormonelt betinget, og ses netop derfor mest i teenageårene. Her danner mennesket ekstra mange hormoner, og som resultat heraf dannes også mere talg i talgkirtel og hårsække. Denne talg som lukker af, giver ofte en betændelsestilstand, og så er bumsen dannet.
Den typiske bums bliver hurtigt rød og irriteret, og fyldt med gult pus. Har man få er det let at trykke det gule pus ud og slippe for pinen hurtigt. Men har du mange er problemet også tilsvarende større og mere besværligt at komme til livs, dette kan være AKNE.
Er du uheldig at være en af dem som har mange bumser, og hvor de bare kommer igen og igen, så er det værd at undersøge om andet kan gøres for at hjælpe, evt igennem din læge, så er denne guide nemlig ikke tilstrækkelig.
Du kan få bumser over hele kroppen, men det er som regel dem i ansigtet der generer mest. Her er det nemlig ikke bare irritationen, kløen og den eventuelle smerte. Her spiller menneskets forfængelighed også ind, og ingen har lyst til at have en stor lysende bums siddende lige midt i ansigtet hvor alle kan se den.
I den såkaldte T-zone (som strækker sig i et T fra pande, over næse) er det mest almindeligt at få bumser, hvilket er ret uheldigt da det jo netop er der de er mest synlige.
Men du kan sagtens få bumser overalt på kroppen. Overalt hvor vi har talgkirtler, vil der kunne opstå en bums og selvom de ikke er lige så synlige som dem i ansigtet, så er de stadig vældig ubehagelige.
Behandling af bumser
Der findes ingen mirakelkur når det kommer til behandling af bumser. Så det gælder om at se sig for hvis man er på udkig efter midler der kan afhjælpe problemet. Køb ikke det første du støder på, men undersøg sagerne og tag imod gode råd fra for eksempel din læge eller specialist.
Handler du i butikker som Med24 eller på Made4men, så vil du også kunne få rådgivning om produkterne på markedet. For uden denne vejledning kan du blive ved, og sikkert løbe ind i mange produkter som lover guld og grønne skove, men som ikke hjælper på dit problem.
Er du virkelig hårdt ramt af et bumseproblem, så er det bedste råd at du tager en hudlæge med på råd. De kan nemlig skrive midler ud som du ellers ikke ville kunne få. Cremer eller salve på recept er ofte hormoncremer, som i svære tilfælde er det eneste der hjælper.
I håndkøb rundt omkring kan du også finde rigtig mange midler/produkter som er beregnet på bekæmpelsen af bumser. Nogle midler virker godt på dig, og andre ikke. Så hvis du prøver denne vej rundt, er du nødt til at prøve dig lidt frem, og som tidligere nævnt, lytte til råd og vejledning fra sælgerne.
Du kan eventuelt hvis du syntes et læge besøg er lige drastisk nok, tage fordi en hudplejeklink hvor hun kan analyse din hud og se hvad dit behov kunne være, samt komme med råd og vejledning til en behandling.
Sørg for at vaske og pleje din hud
Når du har bumser, har din hud en tendens til at fedte meget. Derfor skal du vaske og pleje din hud godt, og med nogle gode produkter. Ved at sørge for en god vask, med gode produkter holder du din hud ren både for skidt og bakterier. De to ting som er stærkt medvirkende til at du udvikler bumserne.
Nok skal du vaske og pleje din hud, men du skal ikke overdrive det for det gør mere skade end gavn på din hud.
Når du har vasket din hud, og dermed fjernet skidt, bakterier og fugt, så skal huden have noget fugt igen. Dette kan gives let ved at bruge en rigtig god creme som er beregnet til hud med bumseproblemer.
At passe på sin hud, og sørge for at den er ren og blød er faktisk det bedste råd der kan gives omkring bekæmpelse af bumser (så længe du ikke er så hård ramt, at lægen skal inddrages)
Hvad Bruger vi selv til kampen mod bumser
Jeg er heldigvis lidt ældre 30+ Så de helt store problemer med bumser ligge fortiden til. Enkelte gange kan jeg hvis jeg spiser forkert (fedtet, usundt mad osv) få enkelte bumser som jeg behandler med teatree oile fra Austrlian Bodycare som du kan se i banneret for neden. Det kan også være jeg i en længere periode ikke har kunne overskue at rense mit ansigt dagligt, så kommer der også.
Dette er min rutine til ansigtsvask:
Her er min mini guide til hvordan man selv via ansigtspleje minimere risikoen for at få bumser
Om morgenen
Når jeg er i bad vasker jeg ansigtet med en ansigts vaske hver dag. Måske 1-2 gange om ugen tager jeg så en scrub for at fjerne døde hudceller og ja give mit hoved…en hovedrengøring
Efter dette hvad enten der er den store eller lille tur, bruger jeg så en skintonic for at rense det sidste samt lukke porrerne.
Efterfulgte af lidt teatree olie på problem pletterne og så en ansigts creme eller en olie, samt en skæg olie. Jeg bruger faktisk mere olie til ansigtet end jeg bruger ansigts creme. Olien tekstur og tyndehed (hvis det er et ord) passer mig bedre så syntes jeg den går hurtigere ind i huden end cremer gør.
Om aftenen
Her fejler jeg. Jeg er ofte træt og gider ikke rode med alt muligt, med at skulle vaske og skylle ansigtet, her bruger jeg en hurtigt rense serviet og så lidt creme eller olie og videre i seng.
Det er sikkert ikke det bedste alternativ men det virker for mig og så er det nok også devisen om at bare jeg gør lidt er bedre end slet ingen ting.
Ellers vil jeg anbefale at købe en samlet pakke hos Danske Australian Bodycare, som du kan se her på linket. Der er også en guide til hvordan deres produkter netop passer til din hud med focus på bumser.
Myter og spørgsmål omkring bumser
- Chips og fed mad giver flere bumser – det er der ingen beviser for, bumser er hormonelt betingede
- Stress kan give flere bumser – Det kan der være noget om, da stress påvirker hormonbalancen, og bumser er hormonbetingede.
- Sol er godt for bekæmpelsen af bumser – ja bumser kan måske udtørre lidt, men lange ophold i solen er ikke godt for hverken dig eller din bums.
- Små børn kan ikke få bumser – jo det kan de faktisk godt, men det er sjældent. Bumserne dukker op sammen med hormonforandringerne i teenageårene.
- Skal jeg presse bumserne ud? – det er svært at lade være, men presser du bumsen ud kan du ødelægge huden. Så prøv at lade være, eller brug et stykke papir sammen med at du trykker, så undgår du at ødelægge huden så meget, og du får ikke bakterier fra bumsen på dine fingre.
- Findes der mirakelkure imod bumser? – nej det gør der ikke, men vil du skjule dem, så findes der diverse dækstifter som kan klare at skjule problemet. Men det løser det ikke.
- Er bumser og akne en og samme ting? – nej det er det ikke. Alle kan få en bums, men akne er en decideret hudlidelse, som ofte kræver lægehjælp.
- Slipper jeg for problemet når jeg bliver voksen? – ja nogle gør, men selv som voksen kan du have de hormonelle forandringer der giver bumser. For eksempel hvis du som kvinde bliver gravid.
Alt i alt, så er det bedste råd du kan få når du kæmper med bumser at holde din hud ren og fugtig så du ikke giver grobund for bakterier og ekstra talg fra huden, som ender ud i ømme og generende bumser.
Men har du fået dem, kan de behandles med forskellige midler alt efter hvor slemt problemet er. Prøv dig frem og lyt til fagfolks råd, og tag eventuelt din læge med på råd.
Der findes mange produkter på markedet og det kan være en jungle at finde rundt i dem, så brug gerne lidt tid til at sætte dig ind i hvordan det enkelte produkt virker. Selv der kan det enkelte produkt virke på en person, men ikke på en anden.
Du skal desuden væbne dig med tålmodighed hvis du går i gang med at bekæmpe bumser. For selv om du finder et eller flere produkter der passer til din hud, så er problemet ikke forsvundet hen over natten. Ofte kan der gå uger før den valgte behandlingsmetode viser resultater.
Kost og bumser
Der findes mange gode råd og vejledninger angående bumser, både hvordan du undgår dem og hvordan de bekæmpes. Din kost spiller faktisk også ind hvis du vil undgå dette problem.
Et godt råd vil være, at spise sundt og undlade den alt for fede mad (som pizza, burgere etc.) Men kun at undgå det usunde er ikke helt nok, du skal også spise det rigtige.
Det er nemlig muligt gennem kosten at mindske risikoen for bumser, og stabilisere de forhold der bidrager til at bumserne overhovedet dukker op.
Faktorer som for eksempel:
- Hormonel aktivitet.
- Inflammation.
- Overproduktion af olie fra din huds oliekirtler.
- Uregelmæssig eller overdreven frastødelse af døde hudceller, både på din huds overflade og i de dybere hudlag (inde i porerne).
- Formering af bakterier i porerne, hvilket fører til inflammation.
Hvis din krop er i balance med hormoner, vitaminer og mineraler så er du kommet et godt stykke i kampen mod bumserne.
Så ud med den fede og usunde mad, og ind med groft og grønt. Følg de kostråd vi alle kender med mest grønt og groft på din tallerken og skær ned på alt der hedder fedt og usunde vaner. Det kan da godt være at en pizza eller en burger er lettere, men at lave sin egen sunde mad hjælper samtidig med at holde kroppen sund. Ikke nok med at du måske mister et par kilo, men du hjælper også din krop med at forebygge for eksempel bumser og uren hud.
En velplejet hud og krop, fra yderst til inderst er dit bedste værn imod angreb af bumser.
Du kan sagtens spise spændende selvom tallerkenen skal fyldes med flere grøntsager, du skal måske bare tænke dig lidt mere om når menuen skal lægges. Men som med så meget andet, så er det vane og din krop vil takke dig i sidste ende.
I denne artikel finder du affiliate links til produkter, hvor vi får en lille del af salget såfremt et salg gennemføres. Pengene som vi får ind på denne måde, bruger vi til at videreudvikle konceptet, og lave flere og bedre artikler.
Skal du have flere gode råd til at se ekstra skarp ud så check disse guides:
Skæl – denne guide, fortæller dig om hvad skæl er, hvordan du slipper af med det og hvordan du sørger for det ikke kommer igen.
Hårfjerning for mænd – denne guide fortæller dig om hårfjerning for mænd, hvordan kommer du bedst af med uønsket hårvækst og hvor lang tid varer resultatet.
Hudorme – Denne guide fortæller dig hvordan du fjerne hudorme og hvordan du minimere risikoen for at de kommer igen