I denne guide forklarer vi dig om champagne sabling og hvordan du gør dette så det både ser flot ud men også er sikkert for dig og dine omgivelser.
Du kan enten vælge at læse om det i vores guide guide om champagne sabling, eller blot se vores youtube video.
Youtube video om: champagne sabling,
Historien bag Champagne sabling
Historien om champagne sabling startede helt tilbage i Napoleons tid hvor franske soldater fejrede deres sejre ved at åbne flasker med deres sabler. Rygter siger at det var Napoleon der har dette citat om champagne sabling:
”Når du sejrer, fortjener du champagne. Når du taber, har du brug for den.”
Han skulle også have sagt:
”Jeg kan ikke leve uden champagne. I tilfælde af sejr fortjener jeg den; ved nederlag har jeg brug for den.”
At sable en champagne er altså at fejre noget, og i vores tid ser man ofte champagne sabling ved runde fødselsdagsfester og til nytår. Selvom det bliver mere og mere populært at prøve champagnesabling, skal du nok starte med en billig mousserende vin, i stedet for Dom P modellen. Der er nemlig ingen forskel på resultatet om du bruger en dyr eller billig champagne eller vin med bobler. Det kræver naturligvis at der er bobler og at den ikke er flad.
Champagne sabling – Sådan gør du!
- Det første man sikre sig er at der er sikker afstand mellem dig og de folk der måtte se på. Du skal både tænke på at du har en sabel og en lille kanon i din hånd. Faktisk er det gennemsnitlige tryk på en flaske champagne omkring 90 PSI, og bliver sendt af sted med 80 km/t. Sørg for at der ikke er nogen i en omkreds af 2 meter, når du skal ”svinge” sablen, samt at der slet ingen er i den retning proppen bliver skudt af. Et andet tip er at smide champagnen i fryseren nogle minutter inden du skal sable den, dette gør nemlig at flasken bliver nemmere at sable.
- Nu skal du tage folien af flasker i toppen, eller gøre den helt jævnt op imod flaskens mund. (vi anbefaler at fjerne den helt sådan det ikke udgøre en større fejlmargen, og jo mindre fejl jo bedre ser du ud når du sabler. Museletten som er Ståltråds kurven rundt om proppen skal også af. Når den er af holder du lidt på proppens top, nogle champagner kan finde på at skyde af, og husk at sigte væk fra andre.
- Find flaskens limning, altså der hvor flasken er brændt/limet sammen af de 2 dele den bliver skabt af, det er denne ”ryg” du skal kører op og ned af, da det er flaskens svageste punkt.
- Tag flasken i venstre hånd og sabel i højre. Enkelte holder flasken i bunden, det er mere blær end det er praktisk, det kan du gøre senere når du har sablet din 10´ende flaske. Men hold godt fast med venstre hånd i bunden og læg din sabel i en 45 graders vinkel på flaskens ryg.
- I et ryk, ikke for hårdt ikke for blødt og i en bevægelse, lader du sablen kører ned af ryggen hvor den møder flaskens hals, og herfra skulle halsen så blive kappet af.
- Nu kommer proppen flyvende sammen med en lille mængde champagne.
- Du kan nu, efter du har checket ”hullet” for glasskår hælde op og drikke champagnen. Men husk lige at hvis du er sådan en ”Se mig type” der svinger flasken over hovedet eller drikker af den med munden kan det nemt ende galt! – Så når du har hældt op skaffer du flasken rigtig af vejen.
Champagne sabling 10 tips og tricks
- Vær ikke fuld når du sabler
- Tjek flasken i enden, der hvor toppen en gang sad, jo mere rund den er jo bedre sabling har du lavet, samt husk at checke for glasskår
- Proppen kan flyve mellem 10-20 meter, så igen husk ingen skal stå i retning af hvor proppen bliver skudt af.
- Husk at finde flaskens top/mund, da dine gæster nødigt skulle træde på glasskår og har du husdyr er det endnu vigtigere.
- Det behøver ikke være en sabel du sabler med, det kan også være en kniv, eller et glas – men lad nu være nu være med at bruge din japanske knive. Generelt siger man at jo tungere det du sabler med er jo bedre.
- Start med en billig flaske til at øve dig på, du kan finde mousserende vin helt ned til 30 kroner, som du kan øve dig på.
- Lad være med at sable Prosecco da det ikke har det samme tryk i flasken som mange andre, der skal være godt med tryk på, sådan at alle glasskår ryger væk under sabling.
- Meget få gange kan en flaske eksplodere i din hånd, derfor kan det også anbefales at du benytter en handske, dels for at beskytte mod dette, men også for at få et bedre greb om flasken.
- Ved udstilling eller anden brug af Champagnesabler end husholdningsbrug kræves der blankvåbentilladelse. Den kan fås hos politiet af alle personer med ren straffeattest.
- Teknikken hedder ‘Sabrage’, og traditionen kommer fra Frankrig
Nu har du fået styr på hvordan du sabler en Champagne, nu mangler du bare en champagne, en køler og en sabel (sablen og køleren kan nogen af vores venner nemt hjælpe dig med, se bare her under)
Champagne sabler – Se mere her
Champagne kølere – Se mere her
Det var alt fra os omkring sabling af champagne, har du en god historie omkring dette, er du altid velkommen til at skrive en kommentar, vi vil så gerne høre fra jer.