Mange føler sig som lidt af en pirat når de tømmer et glas med rom, hvilket selvfølgelig stammer fra at mange forbinder rom med pirater. Hvorfor, det ser vi på senere.
I det hele taget forbindes mange drikke med specifikke situationer eller følelser. Whisky får dig måske til at føle dig mere sofistikeret, mens Cognac får dig til at slappe af osv. Men der er nok ingen drik som er mere populær end rom. Rommen er kendt og elsket over hele verden.
Og nej dette er ikke en cityguide til byen rom, men drikkelsen rom 😉
Den store rom guide: indhold
Hvad er rom?
Rom er en alkoholisk drik fremstillet af saften fra sukkerrør, eller melasse som er et restprodukt fra sukkerproduktionen.
Helt tilbage i 1700tallet fik britiske søfolk en del af deres løn udbetalt i rom, og for at sikre sig at den ikke var for tynd, så hældte man krudt i den. Kunne man så antænde væsken, var alkoholprocenten over 57% og man var dermed sikker på at rommen var af en god kvalitet.
Da man i tidernes morgen opfandt rom i Caribien, var det slaverne som gjorde det hårde arbejde der lå i produktionen af den stærke drik. Men det var så også dem som drak den i første omgang, i hvert fald indtil plantageejerne fandt ud af at her kunne de lave penge ud af et affaldsprodukt (melasse) fra deres store sukkerplantager.
Man fandt ud af at melassen behandlet på den rette måde, kunne gæres og laves til en stærk og eftertragtet drik. Selvom man dengang synes at drikken var meget stærk og ildelugtende, blev den drukket af både høj og lav.
Hvordan laver man rom?
Rom er noget mange ynder at drikke, så meget ved de fleste af os. Men hvad er rom egentlig fremstillet af, og hvordan, det er der måske knap så mange der ved.
Den elskede drik er gæret og destilleret spiritus, primært fremstillet af sukkerrørssaft, eller biprodukter som melasse. Oprindeligt var rom en klar drik, som sidenhen også fik den brune farve ved at lagre i egetræsfade.
Rommen og dens ingredienser stammer oprindelig fra Caribien og Latinamerika, men drikken fremstilles i dag i det meste af verden.
En blanding af rørsukker og vand gæres til en væske med 8-10% alkohol, og destilleres op til en alkoholprocent på hele 90%, hvorefter den lagres på egetræsfade. Inden rommen fyldes på flasker fortyndes den alkoholiske væske ned til en % på 40-43
Fadlagringens længde afgøres af producenten og kan variere fra få år til adskillige år. Hvis der lagres i flere år, forsvinder en del af alkoholprocenten ud gennem træfadene, derfor tilsætter nogle producenter ung rom for at holde alkoholprocenten oppe, selvom rommen lagres i flere år. Luftfugtighed og temperatur hvor egetræsfadene opbevares har også betydning for det endelige resultat. Så derfor spiller geografi også ind når man taler romproducenter.
Rom fås i mange varianter, og disse varianter fremkommer både ved lagringen og den efterfølgende blanding af rommen før den fyldes på flasker. Producenterne har som regel en mand som er ansat til at blende/blande de endelige produkter. Han har erfaring i at blande forskellige typer, for at få en speciel ønsket smag frem i det endelige produkt. For den lagrede rom gælder reglen, at man ikke skriver længere lagringsperiode på etiketten end den yngste rom der er anvendt til blandingen.
Især øen Martinique kendt for deres rørsaftromme, der benævnes Rhum Agricole , faktisk har den en appellation d’Origine Contrôlée (AOC) beskyttet oprindelsesbetegnelse. For at få denne betegnelse skal visse kriterier opfyldes.
- Skal fremstilles af frisk sukkerrør saft
- Minimum sukkerindhold (Brix> 14 ° Bx) og et minimum pH (pH> 4,7) for at forhindre udvikling af uønskede smagsforbindelser.
- Juicing er reguleret, og Hot Juicing er ikke tilladt
- Fermenteringen skal være diskontinuerlig og udføres i åbne tanke med højst 13.208 amerikanske gallon eller 500 hektoliter.
Roms historie
- 1493 – Sukkerrørene bliver indført til De Kanariske øer
- 1625 – Portugiserne begynder at destillere den søde sukkersaft
- 1655 – Kommerciel destillering vinder frem, og man begynder at producere rom
- 1700 – 1000 liter/årligt importeres til England
- 1800 – 9 millioner liter/årligt importeres til England
- 1830 – Kedelsystem til destillering tages i brug
- 1940 – Rommen ”genopdages” af især de amerikanske soldater
Mange kender sikkert historien om hvordan rom førhen blev brugt som betalingsmiddel i flåden, eller at piraterne meget gerne drak det. Men historien går faktisk helt tilbage til 1493 hvor Columbus medbragte sukkerrørsbønder til De Kanariske Øer. Her plantede bønderne deres sukkerrør, en praksis der hurtigt bredte sig til andre øer i den nye verden. Dog brugte man endnu ikke disse sukkerrør til spiritus før i omkring 1625, hvor portugiserne i Brasilien begyndte at gære den søde saft fra sukkerrørene. Dog blev saften ikke destilleret kommercielt, da dette endnu var udviklet.
Først i 1655 har man et kommercielt destilleri på øen Barbados, og man begynder at overveje at bruge sukkerrørsmelassen til produktion af spiritus. Melassen var et spildprodukt ved sukkerrørsproduktion, og da plantageejerne jo var forretningsmænd, ville de også gerne bruge resterne til noget der kunne generere en indkomst.
Den første rom de fik lavet, er blevet beskrevet som ”stærk og brændende alkohol, med en ubehagelig lugt” og englænderne kaldte den stærke drik for ”Kill-Devil”
I starten blev den stærke drik drukket af slaverne. Produktet var på dette tidspunkt så stærk at det også blev brugt til medicinering.
Hvornår produktet blev til mere, er der ikke rigtig viden om. Man ved bare, at plantageejerne hurtigt indså, at her var et produkt der kunne tjene dem nogle penge, såfremt det blev fremstillet i en bedre kvalitet.
Omkring år 1700 blev der kun importeret cirka 1000 liter rom til England, men dette ændrede sig hurtigt indenfor det næste århundrede. Da man når til år 1800, er importen oppe på hele 9 millioner liter årligt, og nu var smagen ikke længere så stærk og brændende. Drikken var blevet forfinet gennem årene. Disse tal er de officielle, man ved nemlig ikke hvor meget for eksempel piraterne smuglede ind af den nu så populære drik.
Den engelske middelklasse drak store mængder af den fineste Jamaica og Barbados rom, mens overklassen drak mest gin. Rommen var dog ikke af speciel god kvalitet og blev ofte brugt til at blande med andet i de såkaldte punchbowles.
Vi skal helt hen til 1830’erne før man i produktionen begyndte at anvende det kedelsystem, som stadig bruges den dag i dag. Det betød at rommens kvalitet blev en helt anden, og prisen kunne gøres meget billigere. Men da whisky samtidig vinder indpas, så mister den nu meget bedre rom terræn.
Først omkring Anden Verdenskrig får rom igen fodfæste på markedet, da mangel på andet betyder at man igen finder frem til rommen. Det var især de amerikanske soldater som ”genopdagede” rommen i forbindelse med deres udstationeringer.

Rom og pirater
Mange kender historierne om pirater og deres store forkærlighed til rom. Hvem kender ikke filmindustriens udlægninger af blodtørstige pirater som slås, fejrer, stjæler og alt dette i selskab af en til flere flasker rom. Man ser piraterne betragte rommen som noget nær en livseliksir, og en stor gevinst på deres røvertogter.
Men er historien den samme som filmene, er rom og pirater virkelig så tæt forbundet? Ja, det er de faktisk.
For i 1655 indtog Royal Navy Jamaica, og romindustrien blev således en del af den engelske flåde. Da tilgængeligheden af den stærke og populære drik var let, blev den inkluderet i de rationer soldaterne/sømændene fik. Da rommen var en ret stærk drik, beordrede en admiral dog at drikken skulle fortyndes, for hans mænd blev alt for fulde til at kunne udføre deres arbejde. Denne fortyndede rom blev kaldt grog, hvilket stammede fra den kappe som admiralen havde på når vejret var dårligt.
Det primære job Royal Navy havde var at fange og stoppe pirater i området, så hver gang et skib blev overtaget af pirater, så blev den medbragte rom konfiskeret. Denne rom blev så fordelt mellem piraterne, men i modsætning til britterne, så fortyndede piraterne ikke den ædle drik. Det gjorde at mange af piraterne hurtigt blev afhængige af drikken. Udover at drikke rommen, blev den af piraterne også brugt som betalingsmiddel i havnene når skibene manglede proviant.
På denne måde hænger rommen ganske rigtig sammen med pirater, og er ikke bare noget filmindustrien har fundet på.
Typer af rom
- Let rom
- Mørk rom
- Guld/lys rom
- Krydret rom/rom tilsat smagsstoffer
- Stærk rom
- Premium rom
Let rom – den lette rom er ofte kaldet hvid eller sølv rom, og er lidt sødelig uden den store smag, eller slet ingen. Denne rom er filtreret for at fjerne farve på drikken, og bliver ofte brugt i drinks netop på grund af den milde smag.
Mørk rom – den mørke rom er som oftest lavet af karamelliseret melasse og har lagret i brændte egefade i ret lang tid. Denne rom er meget mere fyldig i smagen, end den lyse og lette rom. Den mørke rom er gennem tiden ofte blevet brugt i madlavning og bagning. Derudover bliver den brugt til at give farve og smag i diverse drinks og cocktails.
Guld/lys rom – kaldes af mange rav-rum, denne er lysere end den mørke, men samtidig mørkere end den lette lyse rom. Denne rom lagres i lyse egefade og er meget populær i forskellige drinks sammensætninger.
Krydret rom – der findes mange forskellige krydrede rom, hvor rommen er tilsat diverse smagsaromaer. Den krydrede rom bruges blandt andet i tropiske cocktails, men nydes også afkølet med is.
Stærk rom – rommen er med høj alkoholprocent og drikkes ofte af dem som kun drikker rom for at få virkningen. Den mest kendte er nok Bacardi 151. Drikkes som oftest ren, eventuelt med is.
Premium rom – denne rom er en rom blandet af de bedste blendere, og er den foretrukne rom for den kræsne romdrikker. Her får du virkelig en rom der er kælet for af de bedste. Nydes ofte i ren form, eventuelt on-the-rocks
Vi vil lave en opfølger til denne artikel, hvor vi prøver at give jer nogle opskrifter og tips til gode drinks med rom. Der er selvfølgelig forskel på hvad den enkelte bryder sig om, men det skal ikke afholde os fra at give jer et par tips. Om ikke andet så for at give jer nogle ideer til hvad man kan bruge denne dejlige drik til.
Afsluttende ord
I dag betragtes rom af mange som drikken til damerne, men dem som mener dette kender måske ikke historien bag drikken. Rom er i den grad maskulin og er gennem tiderne blev drukket af alt fra slaver, over pirater til herrer i alle samfundslag.
Der er så mange forskellige udgaver af denne drik, at den sagtens kan tilpasses til det publikum der nu en gang gerne vil drikke den. Den anvendes til alverdens drinks, både til mænd og kvinder. Men mange af udgaverne drikkes rent, måske med en isterning til afkøling af den ædle drik.