Drikkepenge er noget kontroversielt, derfor har vi lavet en guide omkring emnet.
Du har højst sandsynligt tænkt på det mange gange før: Skal jeg give drikkepenge guide til kaffebartenderen? Tjeneren? Min frisør? Personen som bliver nød til at gå ud på lageret for at finde den rigtige skostørrelse? Og hvis ja, så hvor meget? Så er du kommet til det rette sted at finde ud af det
Læs med videre, og lær alt du behøver at vide om at give Drikkepenge.
Drikkepenge guide indhold
- Drikkepenge guide: restauranter
- Drikkepenge guide: Hvor meget bør jeg give en tjener i drikkepenge?
- Bør jeg give drikkepenge ved en buffetrestaurant?
- Skal jeg give drikkepenge ved takeout-restauranter?
- Hvor meget skal jeg give ved udbringning?
- Bør jeg give drikkepenge ved fast-food-restauranter?
- Bør jeg give drikkepenge til kaffebartenderen?
- Hvor meget bør jeg give i drikkepenge til bartenderen?
- Giver jeg til toiletpasseren?
- Giver jeg drikkepenge til parkeringspersonalet?
- Drikkepenge guide på rejsen
- Når du er i tvivl, så vær generøs
- Historien om drikkepenge
- Drikkepenge FAQ:
Drikkepenge guide: restauranter
Drikkepenge guide: Hvor meget bør jeg give en tjener i drikkepenge?
Når du er ude at spise, bør du altid give minimum 15% – helst 20% – i drikkepenge, hvis du har fået en god service. Lyder det som en del?
Så er der her et råd: har du ikke råd til at give en procentmæssig del i , så bør du ikke tage ud at spise?…Ja den var grov… Mad er en nødvendighed – at spise på en restaurant er en luksus, dette gælder specielt i USA hvor tjenere tjener omkring 14 kroner i timen, så drikkepengene er en nødvendighed for dem, for at få det store økonomiske regnestykke til at gå op. Tænk det som en del af helhedsoplevelsen ved at spise ude. DU kan læse en stor guide til hvordan man giver “tips” i usa her: Tips i USA
I Danmark er drikkepenge ikke forventer, men altid velset. VI har generelt en dårlig kultur, fordi mange danskere ikke lige give lidt ekstra. Jeg indrømmer gerne jeg selv er en af dem som ofte er i tvivl om jeg giver for lidt eller for meget og i hvilken situation. I Danmark plejer jeg at runde på eller som minimum give 20-50 kroner.
Er det den store aften på Noma, giver jeg en smule mere. Er maden eller betjeningen dårlig, giver jeg måske lidt alligevel, for hvis tjeneren giver mig en god oplevelse, men køkkenet ikke gør skal han/hun jo ikke straffes.
Dog må jeg indrømme at jeg ikke er glad for drikkepenge systemet i USA, det er faktisk et KRAV (ikke af lov) at du skal lægge “tips”. En historie for det virkelige liv var at jeg har ude på en Michelin restaurant, i New York, havde spist og drukket for 11.000 danske kroner (ja vi gav den gas) Og jeg med 100 dollar (ca. 650 kroner ) som for mig er virkelig flot, men det syntes restauranten ikke, det kunne jeg i hvert fald mærke uden de sagde det. Her er det mig der gør noget forkert og ikke restauranten, jeg havde bare ikke sat mig ind i de ”uskrevne” regler.
Bør jeg give drikkepenge ved en buffetrestaurant?
Tingene kan godt blive en smule komplicerede her – men bliv hængende. Tjenerne bringer måske ikke maden til dit bord, men de genfylder stadig dit glas og tager dine tallerknerne. Og siden du tager en ny tallerken hver gang du genbesøger buffeten, så sørger du for en del arbejde til den pågældende tjener. Så mens du ikke nødvendigvis skal give så meget her, som til en tjener på en mere formel restaurant, bør du stadig give lidt.
En god tommelfingerregel vil være at give minimum 5% her. Og giv endelig mere, hvis du føler, at der ikke har været en finger at sætte på servicen. Igen, disse tjenere er ofte lavt timelønnede og studere f.eks. Ved siden af. Tænk på det sådan her: hvis alle gav bare 10 kroner ekstra, ville det være en lille udgift for dig, men gøre en stor forskel for tjeneren.
Skal jeg give drikkepenge ved takeout-restauranter?
Her er jeg faktisk selv i tvivl, den uskrevne regel siger 10%. Jeg giver ikke penge til take out, da jeg ikke syntes jeg for en direkte betjening.
Hvor meget skal jeg give ved udbringning?
Der er en, som skal levere den rygende varme, lækre pizza til din hoveddør. Uden dem, ville du enten være sulten, eller tvungen til at lave mad selv. Vær generøs, og giv dem noget ekstra. Omkring 15-30 kroner vil være perfekt. Og hvis de leverer en masse kage for at fodre en gruppe børn til dit barns Teenage Mutant Ninja Turtles-fest, bør du give endnu mere.
Igen er det lige på grænsen om de skal have eller ej, for du betaler jo for udbringningen og du ved jo ikke om din pizza er god eller dårlig, skal du så have dine penge igen hvis den er dårlig?
Bør jeg give drikkepenge ved fast-food-restauranter?
Der er ikke rigtig nogen regler omkring emnet ved disse uformelle steder (selvom det da ville være nemmere). Generelt set, så forventer sådanne restauranter ikke at få noget, derfor plejer jeg heller ikke at give dem noget.
Bør jeg give drikkepenge til kaffebartenderen?
Åh, det lille drikkepengekrus, som står på disken, når du henter din morgenkaffe. Hvad gør du?
Hvis du har bestilt noget så simpelt som en almindelig filterkaffe, så er det ikke nødvendigt at give noget.
Men hvis du har bestilt en tidskrævende kop, som tager lang tid og indeholder flere ingredienser, så bør du give noget. Smid en 10’er i drikkepengekruset, og vis, at du sætter pris på deres arbejde, en lille 10 kan måske sætter dig på deres interne liste, sådan du kommer først i køen næste gang?
Ellers også så rund op – koster din kaffe feks. 27 kroner så kan du evt smide de sidste 3 kroner i glasset/kruset.
Hvor meget bør jeg give i drikkepenge til bartenderen?
Svaret er ja. Giv til bartenderen, specielt hvis din drink kræver en indsats at lave. En 10’er eller en 20’er per drink er et super fint beløb. Dette kan også være en fordel så du kommer frem i køen hurtigere ved at bartenderen huske dig.
Tænk hvor ofte du har stået i mere end 5 minutter i kø for en øl, hvis bartenderen huske dig om en der liiige giver lidt mere så vil du ofte opleve at komme foran i køen.
Giver jeg til toiletpasseren?
Denne kan være en smule akavet at tale om, af mere end en grund. Først og fremmest, kan det være, at du slet ikke bemærker at et sted har en toiletpasser, når du går ind for at … bruge faciliteterne. For det andet, kan det være, at du slet ikke har kontanter på dig, i præcis det øjeblik.
Hvis du er et meget fint sted, kan en toiletpasser være en del af charmen, og at give dem drikkepenge vil ikke være unaturligt. Du kan tilbyde alt imellem 5 og 20 kroner med et smil. Hvis du ikke har noget at tilbyde, så bare husk smilet, og sig tak.
Giver jeg drikkepenge til parkeringspersonalet?
Når du gør brug af en tjeneste som at få din bil kørt ind på parkeringspladsen af en fra parkeringspersonalet, (som i USA hedder Valetparking) så husk på, at den slags ofte koster. Og det er okay – når det er med i budgettet! Så bør du give noget?
Lad ikke dette spørgsmål gøre dig sindssyg. Hvis du går brug af denne tjeneste, i stedet for at parkere din egen bil, bør du absolut give noget for det. Har du set hvor hurtigt de løber, for at betjene dig med det samme? Lynet kunne ikke gøre det hurtigere. Sig tak med alt mellem 10 og 25 kroner.
Drikkepenge guide på rejsen
Når du skal ud og rejse, er det forskelligt fra land til land hvad de opfatter som god stil mht. drikkepenge, du kan altid snakke med de lokale om hvad de syntes eller din guide/hotel.
Rengøringspersonalet på hotellet?
Mange mennesker er ikke engang klar over, at de bør give lidt mønter på hoteller. Du bør give omkring 15 kroner pr. overnatning på et budgetvenligt hotel, og cirka 35 kroner pr. overnatning på et finere hotel. Og husk at give lidt dagligt, da det ikke er sikkert, at det er den samme husholderske på hele dit besøg på dem måde motivere du dem til at gøre en ekstra indsats.
Det klassiske træk er at give dem små mønterne fra den dag du rejser, du skal alligevel ikke bruge dem til noget.
Du skal også give lidt små mønter til ”bellboy” som hjælper din kuffert op til værelset på hotellet.
Bør jeg give drikkepenge til portneren?
Hvis portneren har sikret dig billetter til en udsolgt Broadway forestilling, så ja – giv dem 50 eller 100 kroner for at hive fat i deres forbindelser. Hvis de bare gav dig vejen til den nærmeste kaffebar, inden for gåafstand, så kan du springe dem over.
Hvor meget bør jeg give taxachaufføren?
Vi ved alle, at vi bør give taxachaufføren drikkepenge for at køre os sikkert hen til vores destination. Men hvor meget er for meget? Dette afhænger af rejsens længde, og din chaufførs køreegenskaber.
Hvis du frygtede for dit liv under køreturen, skal du absolut ikke give noget. Hvis det var en god, sikker rejse, så kan du give alt mellem 10% og 15%. Smid en 10’er eller 20’er oveni, hvis de hjælper dig med din bagage.
Her syntes vi IKKE du skal give
- Frisører
- Tatovører
- Varepakkere (har de i udlandet og på test basis i Danmark)
- Bude (postbude, pakkebude, nemlig bude, blomster bude mm.)
- Teknikere/Murere/VVS/elektrikere som f.eks. installere dit internet osv. (er de der lang tid så tilbyd en kold cola eller en kop kaffe.
- Babysittere
Når du er i tvivl, så vær generøs
At være gavmild kan aldrig gå galt.
Faktisk, hvis du er økonomisk godt stillet, så vær uhyrlig generøs! Husk, at dine “tips” siger mere om dig, end om personen du giver dem til. At give gode “tips” betyder ikke kun at du er god til at give – men at du er taknemmelig for den service, du har fået, og at du er en generøs person, gør mod andre som du gerne vil have de gør mod dig ?
Jeg har selv arbejdet på en cafe, og det var ofte aftenen højdepunkt, vi delt med køkkenet sådan her 1/3 til køkkenet af det samlede beløb og resten til serveringspersonalet i baren og på gulvet. Det handler ikke om at du skal have det, men det kan være et incitament for mange om at gøre deres job som de normalt SKAL gøre godt, bare endnu bedre. Mennesket skal motiveres og penge er motivation nr. 1, lige meget hvor kedeligt det end lyder.
Jeg giver selv ofte nogen og nok for meget og for tit i situationer jeg ikke burde, sådan er jeg som person, jeg er tit i tvivl om det forventes eller ej og så vil jeg hellere give en at lade være. Netop derfor lavede jeg også denne her drikkepenge guide
Så er der også situationer som f.eks. i baren hvor jeg motiverer til bedre betjening ved at give ekstra ved min første bestilling, sådan bartenderen (hvis altså han har styr på det) sørge for at give en forlomme når der skal bestilles igen. Det er bedre for mig at give 50 kroner ved første drink end at vente i baren 20 minutter hver gang man skal have noget at drikke.
Historien om drikkepenge
Drikkepenge betød oprindeligt penge til at drikke for. Nu betyder det almindeligvis en pengegave til en person som belønning eller godtgørelse for udvist tjeneste eller et arbejde, som ikke betales med aftalt løn, eller som tillæg til det bestemte vederlag (som for eksempel tjeneren der bringer dig din mad på restauranten)
I Danmark har det siden 1969 været bestemt ved lov, at den pris, der oplyses til forbrugeren, skal være inklusive service og at arbejdsgiveren skal betale de ansatte fast løn. Derfor er det ikke længere udbredt at give ekstra “tips” i Danmark. Dog ser man folk lægge et mindre beløb ekstra, såfremt man betaler kontant. Dette beløb er beregnet til tjeneren, som tak for god service.
Drikkepenge guide USA “tips”
I visse andre lande, for eksempel USA, udgør “tips” hovedparten af lønnen for mange ansatte i servicefag, da de i modsætning til i Danmark, kun modtager en ganske lille betaling fra arbejdsgiveren. Derfor er det almindeligt at give “tips” til bl.a. tjenere, taxichauffører og frisører.
Tipsne der her gives til den ansatte, er i mange tilfælde den eneste måde den ansatte har til at optjene mere end bare mindstelønnen, som i mange tilfælde er meget lille og efter danske forhold, slet ikke nok til at opretholde et, hvad vi vil kalde et almindeligt liv.
At give en gave til en embedsmand, fx en politibetjent er derimod – uanset årsagen – ulovligt og betragtes som bestikkelse. (dette er dog almindeligt i nogle lande – nok er det måske forbudt, men bliver betragtet som rimelig almindeligt)
I 1969 blev de første danske overenskomster for tjenere indgået. Det var dog langt fra alle danske restauranter, der indgik overenskomst, og hotel-, restaurant- og turistbranchen (hørende under HORESTA) var i 2014 stadigvæk en af de brancher, der havde den absolut laveste dækningsgrad for overenskomster.
Markedsføringsloven om drikkepenge
Siden 1969 er Markedsføringsloven blevet ændret, således at virksomhederne ikke længere må lægge drikkepenge oven i den pris, der er oplyst til kunden. Virksomhederne skal i stedet oplyse de samlede priser for de enkelte varer eller ydelser.
Derfor er der også mange danskere, der ikke giver noget, og det er ganske frivilligt, om man ønsker at give noget ekstra. Ingen lov forbyder det eller ekstra penge i Danmark, men en overenskomst og to love ændrede vores traditioner for at give lidt ekstra.
Heldigvis for den ansatte, er det som sagt ikke ulovligt at give denne lille ekstra ”gave” til betjeningen her i Danmark. Så selvom det måske sker færre gange, så sker det stadig rundt omkring på spisestederne.
Drikkepenge Guide – Drikkepenge er B-indkomst!
Modtageren af pengene skal i Danmark selv opgive indkomsten til skattemyndighederne som ekstraindtjening (B-indkomst), hvis disse gives af kunden direkte til den ansatte. Så den ansatte skal for at følge loven, holde regnskab over de indsamlede beløb, så de kan opgives korrekt når selvangivelsen skal ordnes hvert år.
Der er eksempler på restauranter, hvor der er regler om, at alle pengene skal gives til en fælleskasse, hvor ejeren så fordeler pengene til alle ansatte, også dem i køkkenet.
Der er også eksempler på, at ejeren kræver, at de ansatte afleverer alle pengene til ham eller hende. Der kan også være regler omkring det betalt via dankort, da tjeneren jo ikke får disse disse direkte i hånden.
Drikkepenge FAQ:
Ja det er fuldt lovligt at give og modtage drikkepenge, dog skal man være OBS på at drikke penge skal indberettes som B indkomst.
Dem man har lyst til, det er op til en selv hvem man ønsker at give og ikke give. Men i andre lande kan det være en uskreven regl at give drikkepenge
Igen er der ingen regler, men det er god stil at give mellem 10-20% i drikkepenge af regningens totale beløb
Ofte bliver de delt af køkkenet 50/50 og så delt ud på de medarbejdere der er og var på arbejde den dag.
Hvis medarbejderens betalingsmetode er, at han eller hun skal have en procentdel af det fakturabeløb, som arbejdsgiveren skal betale, skal arbejdsgiveren medregne A-skat og AM-bidraget af dette beløb, inden det resterende beløb betales til medarbejderen
Bortset fra serviceafgiften inkluderet i den normale salgspris, er tip givet til etablerede ikke inkluderet i momsgrundlaget. På den anden side, hvis tippet er et obligatorisk pristillæg i form af virksomhedsafgift, er tippet inkluderet i virksomhedens momsgrundlag.
Hvordan giver du? Hvad er go og hvad er no go for dig? Desuden syntes vi det med at give lidt er del af gode bordmanerer, syntes du også det?