Spil dine kort korrekt på den første dag på jobbet, og dine nye kolleger vil allerede have et meget godt førstehåndsindtryk af dig.
Du har fået opringningen, du har forhandlet løn, og endelig fået jobbet, som du har forsøgt at få i hus – tillykke! Dette er den rette tid for optimisme og spænding; når alt kommer til alt, kunne dette være jobbet som virkelig sætter fart på din karriere.
Det kan også være du er blevet forfremmet til en ny stilling med nye kollegaer.
Dette betyder, at det er tid til at fokusere, og få det meste ud af denne nyopståede mulighed med det samme.
Derfor er denne guide om første dag på jobbet vigtig:
Din første dag på det nye arbejde er vital – dit førstehåndsindtryk kan sætte standarden for hvordan din chef og dine kolleger ser dig. Det er måske nemt at sige, det ved vi godt, men lad være med at stresse! Bare gør dig klar til at have styr på den første arbejdsdag med disse simple tips under denne tekst.
Kender du det at ens roller i gymnasiet eller folkeskolen stadig hænger på en? – Der var en der var den sjove, den kloge og den som altid festede. Sådan er det også på jobbet, dit første forhåndsindtryk er super vigtigt, dels fordi du skal vise hvem du er, dine værdier men også så du ikke bliver sat i en forkert “kategori” og skal kæmpe med ændre det i fremtiden.
Her er en video fra TED-ED der forklare lidt omkring det førstehåndsindtryk der feks. skabes første arbejdsdag et nyt sted:
Gode råd til første dag på jobbet
Vi har samlet 9 gode råd og ting du skal være opmærksom på når du har første dag på jobbet. Tipsene er en kombination af oplevelser vi selv har haft, samt hvad vi har fået af tips og tricks af vores venner som har stået i samme situation. Derfor er disse ikke taget ud af en lærerbog men er baseret på hvad andre i det virkelige liv har prøvet og nydt godt af at gøre:
Klæd dig ordentligt på
Når du planlægger outfittet til første arbejdsdag, bør du tjekke virksomhedens hjemmeside og sociale medier. Er din nye arbejdsplads formel eller uformel i påklædningen? Måske er denne virksomhed mere tilbagelænet, og cowboybukser er måske normen.
Hvad end du ser, så bør du klæde dig på, så du passer ind. Hvis du er i tvivl, så er det bedre at være på den formelle side. Det er bedre at være klædt for fint på, end omvendt.
Planlæg din tur derhen
Dette simple tip kan spare dig for en masse flovhed, og hjælpe dig med at skabe et godt førstehåndsindtryk. En af de smarteste ting du kan gøre, før du starter et nyt job, er at planlægge ruten hen til arbejdspladsen på forhånd.
Vær opmærksom på hvor meget trafik der er på din rute om morgenen på forhånd. Hvis du virkelig vil være sikker, så stå op en morgen og prøv turen. Uanset hvor lang tid din rute tager, så tag afsted mindst 10 minutter før tid på din første dag.
At komme en smule for tidligt er OK, men at starte det nye job ud med at komme for sent er virkelig skidt.
Vær klar til at arbejde … eller ikke
Vores bedste tip til et nyt job: vær klar på alt! Nogle ledere starter lige på og hårdt med de nyansatte. Hvis dette er tilfældet, så vær klar til at arbejde, og vis, hvad du kan. Stil spørgsmål, men vær ikke bange for at tænke selv. Den type chef, som starter dig op, lige på og hårdt, vil generelt gerne se hvor god du selv er til at tage ansvar.
På den anden side, kan det også ske, at din nye virksomhed har en masse information at fortælle dig først, og derefter overlader dig til dig selv. Før din første arbejdsdag, så tænk over hvilke informationer du gerne vil vide omkring dit nye job, og din nye arbejdsplads. Nogle steder får du også noget orienteringsmateriale, som du kan læse igennem – der kan svaret være på dit spørgsmål.
Stil mange spørgsmål
Der er mange ting at lære som nyansat. Alt fra hvordan du gør dit job mest effektivt, til hvordan virksomheden fungerer. Det er naturligt at føle sig overvældet med alt den nye information, som det bliver forventet, du kan huske.
Vær ikke bange for at stille spørgsmål for at få klarhed, når du har behov for det. Det er bedre at få informationen omkring hvordan du løser diverse situationer korrekt, end at lære det på den hårde måde, og gøre noget forkert. Der er ingen, der forventer at du er professionel, når du er helt ny, og ingen forventer, at du kender alt til virksomheden heller. Der er god sandsynlighed for, at der er andre, der har samme spørgsmål som dig, så vær ikke bange for at spørge.
Samtidig, så bør du også lave din egen research, før du begynder at kommentere på, eller komme med forslag, som kan så tvivl omkring din viden om din egen stilling eller virksomheden generelt. Hvis du har fået svar på spørgsmål, så vær sikker på at du lytter, så du ikke bliver nødt til at stille det samme spørgsmål igen og igen
Vær venlig
At være venlig er en af de bedste og nemmeste måder at lave et godt indtryk på et nyt arbejde. Når muligheden opstår for at snakke med andre, så gør det. De vil sandsynligvis spørge ind til dig, men husk på at spørge ind til dem også. Forbered en cirka 30 sekunders introduktion om dig selv, og skub fokus væk fra dig efter denne.
Lær dem at kende, og find ud af, hvad de kan lide at lave. At stille spørgsmål om personen du snakker med, gør dig med det samme mere interessant, end personen der bare snakker om sig selv. Husk på også at smile så meget som muligt (uden at gøre det falsk), for at vise dine kolleger, at du er spændt på at møde dem.
Husk navne
Denne del af vores tips kan være svær. Du møder sandsynligvis en masse nye mennesker på din første arbejdsdag, og mens nogle har nemt ved at huske navne, så er det for andre rigtig svært. Når du bliver introduceret for en ny person, så fokuser på deres ord. Når de siger deres navn, så gentag det for dig selv flere gange inde i hovedet. Hvis du er en af de personer, som har svært ved at huske navne, så er der en masse små tricks tilgængelige online, som kan hjælpe dig til at blive bedre til at huske.
Tag imod frokostinvitationen
Hvis du er heldig, så vil din chef eller dine kolleger invitere dig med til frokost, på din første arbejdsdag. Denne tip bør du virkelig følge – tag med! Frokost er en fantastisk mulighed for at snakke i et mere formelt miljø, at lære om de kolleger du spiser med, og måske få et indblik i hvordan dit kontor fungerer. Hvis samtalen begynder at gå over mod sladder, så lad være med at tage del i det. Bid mærke i hvem der taler mest, og husk på det. Stil en masse spørgsmål.
Dette er et fantastisk tidspunkt at lære dine nye kolleger at kende, og at lære andet end deres stillinger.
Når det er sagt, så kan det være en god ide at medbringe en madpakke, hvis det forventes, at du ikke forlader kontoret i din frokostpause.
Kend firmaets nylige succeshistorier
Læs op på firmaet på forhånd, og lav noget research omkring hvad firmaet klarer godt, og hvilke nylige succeshistorier de har. Det kan være du allerede har læst op på firmaet, for at kunne overraske dem til jobsamtalen, men det er stadig en god viden at have, når du bliver introduceret til nye mennesker, og så er det altid værd at genopfriske din hukommelse. Måske møder du en af de ansatte, som blev udnævnt til at være en nøglespiller.
At give dem en hurtig anerkendelse af deres gode arbejde, og at stille gode spørgsmål, vil imponere dem hurtigt. Hvem kan ikke lide at blive anerkendt for deres gode arbejde?
Find ud af hvem du kommer til at arbejde mest med
Mens du møder nye mennesker, så prøv at finde ud af hvem der bliver den største del af din dagligdag i firmaet, og hvem du måske ikke får så meget med at gøre. Derefter, så lav en ekstra indsats for at lære de førstnævnte rigtig godt. Stil spørgsmål, så du er sikker på, at du forstår præcis hvad de laver, og hvordan jeres stillinger forbinder jer.
Ved at gøre dette, så fjerner du muligheden for at lave pinlige fejltagelser. At få lavet et godt førstehåndsindtryk kan hjælpe dig med at falde bedre på plads på den nye arbejdsplads.
Din første dag bør være spændende – ikke skræmmende. Så længe du har en plan for den første dag, så kommer du til at klare det godt.
Husk, at enhver opgave er en mulighed for at lære, vokse, og vise dig selv i et positivt lys. Hvis alt går vel, så kan de folk du møder på din første dag, være dine kolleger i mange år ud i fremtiden. Få en god start ved at have en plan, og forvente det bedste.