Hvordan frier man og hvilken Forlovelsesring skal man bruge, ja det er der sikkert lige så mange svar på som spørgsmål. For hvordan man frier til sit livs kærlighed er individuelt og meget personligt. Der er selvfølgelig traditioner forbundet med dette store øjeblik i et forhold, men nu til dags er et frieri ikke bare traditioner, men også ofte udstyrsstykker og begivenheder man gør meget ud af.
En ting er hvordan man får spurgt sin udkårne om han/hun vil tilbringe resten af livet med én, en anden er den ring der traditionelt hører med. For der skal jo placeres en ring på fingeren, som bevis på det som kommer, nemlig brylluppet og den store dag.
Vi har derfor lavet denne guide til Forlovelsesring fordi vi selv var i tvivl da vi skulle have en. Hvad har dens betydning, Hvordan skal den se og ud hvad skal den koste? det er alt sammen noget de fleste mænd spørger sig selvom på et tidspunkt i deres liv, derfor syntes vi kun det var en god ide med en Forlovelsesring guide.
Ps. vi har en masse gode tips og tricks til Hvordan frier man? hvis du klikker på linket, men nu videre i artiklen.
Forlovelsesring guide – Indhold
Når der skal vælges den perfekte ring, er der mange ting at overveje før den rette ring er valgt. Der er helt sikkert mange som drømmer om at bære en diamantring, men hvordan vælger man den helt rigtige diamant. At købe en diamantring er en stor og en ikke helt billig beslutning, så vælg en smykkeforhandler der kender sine produkter og tilbyder dig hjælp til at finde den rette. Forhandleren kan være med til at træffe beslutning om karat og form på diamanten, og naturligvis også hvilket metal til selve ringen. Hvilken form diamant passer bedst, hvad bruges mest og selvfølgelig også finde den rigtige ring prismæssigt.
Forlovelsesringenes historie
Historien bag forlovelsesringe er desværre ikke videre romantisk, hvilket vi jo ser den som i dag.
De gamle romere brugte forlovelsesringen som et symbol på ejerskab. Var du først forlovet, ja så ejede manden den kvinde der bar hans ring. Det var først op i det 15.ende århundrede at man så ringe med diamanter, da Maximillian af Østrig gav sin udkårne en flot diamantring som bevis på hans kærlighed, og hans intentioner med kvinden som modtog den. Nu blev ringen så mere et bevis på kærlighed og ikke længere et ejerskab af hinanden.
I tiden herefter blev diamantringen benyttet af de finere kredse, både til forlovelses- og vielsesringe, hvor man gerne ville vise offentlig frem at man havde i sinde at dele livet sammen.
I dag er det dog muligt for alle at bruge diamanten på disse ringe, det er ikke længere forbeholdt den rige del af samfundet. Forlovelsesringen, og vielsesringen er i dag et symbol på kærlighed, og hvor meget man ønsker at spendere på det er op til parret. Der er selvfølgelig er visse traditioner forbundet med en forlovelse, men i den langt mere frie verden vi lever i idag, så bestemmer parret helt selv form, farve, metal og eventuelle stene.
Det er meget mere symbolværdien i ringen og i det medfølgende løfte der betyder noget for de fleste par.
Højre eller venstre ringfinger?
Som sagt var det de fine folk der først brugte ringen som et trolovelsessymbol og ikke et ejerskabssymbol, men hvilken hånd placerede man så ringen på, hvad var det mest korrekte?
Tidligere sagde man at den skulle placeres på venstre hånds ringfinger. Begrundelsen for dette var at en blodåre løber direkte fra denne finger til hjertet (kærlighed). Men for mange var den venstre, den ”forkerte” og den højre hånd den ”rigtige”. At den højre var mere rigtig, bundede i at man sagde ”den hånd bruger man oftest til at give håndslag og dermed løfter” hvilket ringen jo var – et løfte om et bryllup og et liv sammen. Op gennem tiden blev det rigtige dog et kompromis, man forlovede sig med ring på venstre hånd, og når vielsen så forstod, så flyttede man ringen eller gav en ny til højre hånds ringfinger.
Hvilket metal skal man så vælge til den helt rigtige ring?
Ja, det er der nok lige så mange meninger om som der er brudepar. I bund og grund handler det vel egentlig om hvad parret kan lide, hvad de har råd til og hvad deres egen personlige traditioner er.
Men faktisk så tillægges mange sten en bestemt betydning, som har været brugt når man skulle vælge en ædelsten eller halv ædelsten.
Her er et lille udvalg af disse stene og deres betydning:
- Perle – renhed og kyskhed
- Diamant – uskyld
- Opal – trofasthed
- Rubin – kærlighed
- Månesten – ømhed, frugtbarhed
- Ametyst – tillid og visdom
- Smaragd – kærlighed og ærlighed
Eksempler på diamantringe
- Solitærring: Dette er den klassiske ring som aldrig slår fejl. Denne type ring fås i mange prisklasser, og størrelsen af diamanten er i særdeleshed med til at bestemme prisen på ringen. Solitærringen har normalt 4 eller 6 kløer til at holde den enlige diamant.
- Sidestensring: Klassisk en-stensring med alliancering i perfekt kombination
- Trestensring: En ring med 3 sten hvor den midterste er størst. De 3 sten symboliserer fortiden, nutiden og fremtiden og selvfølgelig er den største sten nutiden
- Alliancering: Allianceringen er en ring med flere diamanter på række. Denne ring bruges ofte hvis man gerne vil have sten på ringen, men ikke vil have en ring med kun en stor sten (solitærring)
- Designringe: Mange guldsmede tilbyder desuden at designe ringe specifikt til de glade par, så de dermed får et unika af en ring. Her skaber man i samarbejde med guldsmeden den helt rigtige ring til lige netop det par som skal bruge ringen, både i form, metal og eventuelle stene.
Her kan du se forskellige diamantringe og deres form på diamanterne, hvilken type har din kæreste i sit smykkeskrin? – Find noget hun i forvejen kan lide, så er du godt på vej til at finde en forlovelsesring hun vil kunne lide.

Hvordan finder du den rette størrelse på ringen en forlovelsesring?
Det kan være svært at finde den rette størrelse på en ring, især hvis ringen ikke kan/skal afprøves først. Det skal den jo ofte ikke før en forlovelse for eksempel, da udseende af ringen gerne skulle være en overraskelse såfremt frieriet også er det. Ergo skal du finde den rette størrelse på din udkårnes ringfinger, uden vedkommende ved det.
Hos mange guldsmede kan du låne eller få dem til at måle med et specielt målebånd/redskab, men hvis de skal gøre det, skal du selvfølgelig have en ting at måle ud fra, hvilket jo kan være svært hvis ringen skal være en overraskelse. Men måske du er heldig at de har et bånd du kan låne, så du kan liste dig til størrelsen derhjemme.
Kan du ikke låne et måleredskab, så findes der også råd for det. Et simpelt trick er en snor som kan køres om en ring som din udkårne ikke lige bruger. Klip af i den længde som kræves for at nå hele vejen rundt, og tag stykket med til guldsmeden. Der kan de så se hvilken størrelse din snor passer til.
Du kan selvfølgelig også ”låne” en ring som din partner ikke lige bruger for øjeblikket, og tage den med når forlovelsesringen skal bestilles.
Er du så uheldig at ringen så ikke passer 100% når din udkårne skal have den på fingeren, så tilbyder guldsmeden ofte at tilpasse den efterfølgende. Ellers er det som regel muligt at bytte ringen til den rette størrelse, hvis det er en standart ring som guldsmeden har liggende i flere størrelser.
Hvor køber jeg en forlovelsesring?
I dag kan man købe alt over nettet, også forlovelsesringen. Ja, det er let og ligetil, men du går glip af glæden ved at udvælge, se og røre inden du køber ringen. Det er trods alt en ring som skal symbolisere din fremtid sammen med din partner, så hvorfor gå den absolut lette vej og bestille den online?
Hvis du vil have glæden ved at kigge og røre, og samtidig få eksperthjælp på området, så skal du selvfølgelig alliere dig med en guldsmed. Her får du alt den hjælp du måtte behøve, både til valg af metal, sten og størrelse på ringen.
En guldsmed ved lige hvad der skal spørges ind til for at finde den rette ring. Spørgsmål du måske ikke selv lige have tænkt over, og hvor svarene kan give fingerpeg til hvilken ring der vil gøre mest lykke.
Hvad koster en forlovelsesring?
Prisen kommer helt an på hvad du vælger af metal til ringen og om du får sat sten i den, og naturligvis hvilke sten. For der er stor forskel på om du vælger en stor diamant, eller en lille perle. Det siger vist sig selv. Vi ville gerne kunne give dig et overslag på priserne på disse ringe, men da der er så mange muligheder og ingen regler, så bliver det næsten umuligt at sætte priser på.
Du kan få ringe i alle prisklasser så prisniveauet kan ligge fra få hundrede kroner til mange tusinde.
Så hvad angår prisen, kommer det helt an på hvad du/I vil spendere på denne særlige ring.
Skal I begge have en forlovelsesring på fingeren?
Ofte er det kun kvinden der får ring på fingeren ved en forlovelse, nemlig den han holder i hånden når han er nede på knæ. Manden venter ofte med sin ring til selve vielsen.
Hendes ring ser man ofte være monteret med en eller flere sten, da det er meget populært at der skal være lidt bling over en forlovelsesring. Men der er ingen regler, skrevne eller uskrevne omkring dette. Det er lige så rigtigt at have glatte ringe begge to i forbindelse med en forlovelse.
Mange vælger dog den lidt flottere ring til forlovelsen, hvor andre vælger en ring som kan ”genbruges” ved vielsen hvor den bare skifter finger.
Det ses dog også ofte at forlovelsesringen er en mindre prangende ring, som efter selve vielsen kan flyttes og bruges som ganske almindelig ring. Denne ring kan så være valgt i for eksempel sølv og den ring man benytter til brylluppet, er af guld som nok stadig er det mest benyttede metal til vielsesringene.
Vi slutter med en video omkring emnet, nogen gange er det nemmere at visualisere noget via video end tekst 🙂