Historisk er en forlover ham der sørger for at alt går rigtigt til, og er ham der ser til at vielsen foregår lovformeligt rigtigt. Disse opgaver stammer fra en tid hvor man ikke registrerede vielser i kirkebogen, og han kunne dermed bevidne at de to elskende rent faktisk havde indgået ægteskabet.
Derfor var det blandt andet også ham der bar ringene til vielsen, og dermed kunne række dem til parret når tiden var inde, såfremt brudeparret ikke havde valgt en decideret ringbærer til dagen.
Forloveren var også toastmaster til de fleste bryllupper, hvilket var en del af hans opgaver som forlover til brylluppet
Når der skulle vælges en forlover, kunne det gå hen og blive lidt af en opgave, da flere mente at de var selvskrevne. Som den bedste ven, broderen eller faderen. For ikke at skabe for meget splid ved at vælge den ene frem for den anden, så man ofte at en blev valgt som forlover og den anden som toastmaster til selve bryllupsfesten.
Begge opgaver som oprindeligt lå under samme person, kunne nemlig godt deles op af brudeparret. På den måde blev flere tilgodeset, og der var færre chancer for uvenskab.
I gammel, og for nogen også nyere tid, så er det god stil at købe en lille gave som tak til forloveren, for den store hjælp han yder under både forberedelse og afholdelse af brylluppet. Dette blev gjort for at vise sin taknemmelighed, selvom de fleste forlovere nok så udnævnelsen som forlover som betaling nok i sig selv.
Hvad er en forlover og hvem skal det være?
Forloveren vil ofte være en bedste ven, en bror eller en fader som kan stå ved brudgommens side når brylluppet forestår.
I gammel tid var forloveren ham der sørgede for at parret blev lovformeligt gift, og ikke var alt for nært beslægtede. Denne sidste funktion er dog helt væk i dag.
Hans rolle er i dag mere som arrangør en polterabend for brudgommen og hans venner. Hans sidste dag i ”friheden” inden han binder sig til den samme kvinde resten af livet.
Udover denne aften, så er forloveren ham der hjælper brudgommen på bryllupsdagen, og ledsager ham til kirken hvor de sammen vil vente på bruden, som ofte er den sidste som ankommer i kirken.
Forloveren er også ham der medbringer ringene der skal sættes på brudeparrets fingre under vielsen.
Når vielsen er gennemført, så bytter forloveren plads med bruden, så parret nu kan sidde ved siden af hinanden og vise at de nu hører sammen som par.
Efter brudepar og gæster har forladt kirken, er det også forloverens opgave at sørge for at alle kommer godt afsted fra kirken, og at ingen efterlades tilbage. Derfor er det også sædvane, at forloveren er den sidste som forlader kirken,
Til selve bryllupsfesten holder forloveren en tale til brudgom (og brud) som ofte er fyldt med humor og sjove historier og anekdoter om brudgommen og hans vilde ungkarleliv før brylluppet. Talen er som regel en tale som kan få hele selskabet til at grine, hvilket også er meningen.
Forloveren har som regel den samme brystbuket som brudgommen, og man kan på den måde kende ham i mængden.

Check liste til forloveren:
- Forlover skal arrangere polterabend (evt. I samarbejde med nogen af de andre inviterede)
- Forlover skal hjælpe gommen i tøjet, og deres tøj skal ofte matche
- Have ansvaret for vielsesringene til de kommer på fingeren i kirken
- Være vidne til brylluppet
- Skal holde tale under bryllups middagen (forlover er ofte også toastmaster)
- Holde styr på bryllupsgaverne, hvad blev givet af hvem (eventuelt i samarbejde med brudepigerne)
- Dekorere bilen som parret skal køre i, til og fra kirke og fest.
Hvad er en Best man ?
I virkeligheden er en Best man det samme som en forlover, Best man er bare det engelske eller amerikanske udtryk for det samme. Traditionerne og pligterne for Best man eller forlover er næsten de samme, er du i tvivl så snak med brudgommen om hvad jeres forventning er til hinanden.
Gode tips til forlover:
- Opret en gruppechat på en meddelelsestjeneste som WhatsApp eller Facebook. Dette vil hjælpe dig med at organisere polterabend bag gommens ryg.
- Sørg for, at du er helt fortrolig med dagens løb – folk ser til den bedste mand for at forklare, hvad der sker dernæst, eller hvor de skal være. Sørg for, at du ikke skuffer.
- Hjælp brudgommen med at komme i tøjet, og komme i rette tid til kirken. Man lader jo ikke bruden vente.
- Øv din tale – selvom du er træt af det, kan vi ikke sige det nok. At blive bedt om at holde den bedste mands tale er en enorm ære, så sørg for at levere.
- Drik ikke for meget! Det er stressende og ganske nervepirrende, det om at være den bedste mand, men modstå trangen til at drukne din frygt i fri champagne og øl, du skal være ædru og sammenhængende for at udføre dine opgaver.
- Pas på brudgommen, sørg for at han har mad og drikke til rådighed, når han har brug for det, og vigtigst af alt; panodil til næste dag.

At være forlover har altid været en stor ære, for den som var så heldig at få titlen.
Hvad må du som forlover IKKE gøre
- Benytte eller misbruge den åbne bar (forloveren skal være ædru for at udføre sin pligter)
- Du skifter ikke fra din smoking til mere komfortabelt tøj (som forlover beholder du det fine tøj på til festen er slut)
- Man flirter ikke med brudepigerne under forberedelser eller fest.
- Selvom det er fristende, så drikker hverken du eller gommen sig mod til før vielsen.
- Du kommer ikke for sent til aftaler og sørger for, at det samme gælder brudgommen.
- Når dansegulvet gives frit, så danser du gerne med selskabets damer, men du overtager ikke showet.
Som forlover eller Best man ved din bedste vens bryllup kan være hårdt arbejde, men det er også en stor ære.
Det kræver forberedelse, og indsigt hvis man vil gøre jobbet godt, og det vil du selvfølgelig da det jo er din bedste ven som gifter sig med sin udkårne. Et godt råd der gælder de fleste forpligtelser som forlover, er at du altid er i god tid. Så er der nemlig plads til at lave fejl, eller at lave ting om. Skulle noget ikke gå som forventet i forberedelserne, har du tid og mulighed for at gøre det om.
Er du i gang med at planlægge en festlig polterabend for din ven, så husk at humor og festligt lag er godt. Men ydmygelse er et no-go, det er ikke alle der har samme skæve humor. Så den festlige aften skal være for alle, med arrangementer der ikke støder nogen. Den sidste aften som ”fri mand” skal være sjov og værd at huske i mange år fremover.
Det samme gælder når du skal skrive talen til gommen. Husk at humor er forskellig fra menneske til menneske. Men da det er din bedste ven som bliver gift, er du muligvis den af selskabets gæster som kender ham bedst.
Det skal du udnytte i din tale, så både gom og brud samt deres gæster synes den er passende, og meget gerne humoristisk. At få selskabet til at grine under talen er et kompliment til dine evner som taler og forlover. Du kan læse mere om forlover tale her: Forlover tale
Udveksling af ringe til et bryllup
Når brylluppet skal stå, er det forloveren som har det ærefulde hverv at medbringe vielsesringene. Men hvornår skal parret så rent faktisk bruge dem?
Det er ikke skrevet ind i vielsesritualet hvornår parret kan/skal udveksle ringe. Det mest almindelige er at tidspunktet aftales med præsten inden vielsen finder sted.
Men for mange vil det være sådan: Præsten holder tale for parret, og forretter dernæst selve vielsen. Efter både brud og gom har sagt ja to gange; først om de vil tage hinanden til ægte, og dernæst om at elske og ære hinanden.
Derefter siger præsten ”så giv hinanden hånd derpå” og lægger sin hånd på parrets og forkynder dem at være ægtefolk. Nu er parret rent juridisk gift, og denne del af vielsen vil så ofte slutte af med at parret giver hinanden ringe på.
Her er det så at forloveren kommer ind i billedet, for en af de fornemste pligter han har på den store dag, er at opbevare ringene til de kan blive sat på de rette fingre i kirken, eller hvor vielsen nu foregår.
I Danmark bærer de fleste vielsesringe på højre ringfinger, med gammel henvisning til at det var højre hånd man afgav troskabsed med. En gammel tradition siger ellers venstre, da der går en direkte blodlinje fra venstre hånd til hjertet.
Men her i landet har vi så valgt den anden udgave, nemlig den hånd som afgiver et løfte, og det må man jo sige at et bryllup er. Et løfte om kærlig og respekt gennem hele livet, det er i hvert fald hvad det flotte og romantiske ritual siger til os når vi bliver gift.