Når nu du har indset at en skægolie selvfølgelig er en del af udstyret hvorfor så ikke lave en Hjemmelavet skægolie – hvis du tillægger dig et skæg, så skal du ud og vælge den du vil bruge. Der er mange steder at købe olierne, og der er rigtig mange at vælge imellem. Men er du gør-det-selv-typen, så kan du sagtens lave en selv.
Men inden du kommer så langt, skal vi lige have helt styr på om du ved hvad en skægolie er, og hvordan den bruges? – I Tvivl, så check vores guide Skægolie ved at klikket på linket, vi har også en artikel om skægpleje hvis det måtte friste – men nu videre i teksten.
Det gode ved at lave sin skægolie selv, er selvfølgelig at du får den lige som du vil have den. En anden fordel, er at den ofte er billigere end skulle købe en dyr kvalitetsolie.
Men der er også mere arbejde i det, det er klart.
Det vil alt andet lige, være lettere at købe sig til en god olie, nøjagtig som det er lettere at lade bageren bage franskbrødet.
MEN, er du villig til at bruge tiden, så får du en olie der lige passer til dig og dit skæg, og glæden ved at have gjort noget godt for det.
Der er lidt forberedelse hvis du bestemmer dig til at lave din skægolie selv. Du skal bestemme dig til hvilken grundolie der skal lægge bund til skægolien, og der er flere forskellige at vælge imellem.
Grundolier du kan bruge i din hjemmelavet skægolie
- Arganolie – en ikke-fedtet olie som stammer fra Argantræet, som er hjemmehørende i Marokko. Olien er rig på E-vitamin som blandt andet stimulerer hårvækst og hjælper med at reparere og forebygge spaltede spidser. Arganolie kan virke lidt nøddeagtig og nogle synes endda den lugter en smule af ged! Derfor vælger langt de fleste også at tilsætte en form for æterisk olie for at forbedre duften af den færdige skægolie.
- Jojobaolie – en olie som faktisk er plantevoks, som kommer tæt på kroppens egen olie. Dette gør den særdeles velegnet til produktion af plejemidler der skal bruges på kroppen, og hermed også huden under dit skæg. Aromaen i denne olie er meget mild, og derfor er der dem som vælger at bruge den ren uden tilsætning af duftolier. Jojobaolien har desuden lang holdbarhed.
- Mandelolie – en mild olie baseret på mandler, med en let konsistens og hypoallergen, hvilket gør denne olie skånsom mod huden. Mandelolie er rig på magnesium, zink og calcium som er gode for hårvækst og for at hindre hårtab. Denne olie blødgør og fugter hud og skæg, så dit skæg bliver stærkere end mindre modtagelig for brud.
- Ricinusolie – også kendt som castorolie, er fremragende for hårvækst. Olien er rig på E-vitamin og fedtsyrer, samtidig virker den helt naturligt antibakterielt og antisvamp, hvilket er en fordel hvis du har tendens til skægpest.
- Hampefrøolie – ja, denne olie kommer fra samme plante som marihuana men indeholder dog ikke THC som er ingrediensen man bliver høj af. Så du bliver ikke ekstra høj af at bruge denne olie, det skulle da lige være fordi du får en fin skægolie med hampefrøolien som basis. Olien har vist sig at hjælpe med hårforbedring ved at tilføre god næring til håret/skægget. Hampefrøolie har en dejlig naturlig aroma og er lettere grøn i farven. Dette ses dog ikke når først olien bliver brugt i dit skæg. Denne olie har desuden en anti-inflammatorisk virkning.
Hjemmelavet skægolie: Valg af Æterisk Olie
Dernæst skal du vælge en æterisk olie, hvis du vil have en lækker duft til din olie. Her er der også mange muligheder, ja næsten uendelige muligheder. Men der er naturligvis dem som bruges mere end andre, og noget du skal huske på, er at æterisk olie er særdeles koncentreret. Det vil sige, at uanset hvilken du i sidste ende vælger, så skal der bruges meget lidt i din færdige skægolie. Som udgangspunkt blander man altid en æterisk olie med en grundolie, både for at fortynde men i særdeleshed for at tilsætte en dejlig duft. Der er dog visse grundolier som også kan bruges uden tilsætning af duftstoffer, men det er igen op til dig om du kan lide den duft en olie kommer med, eller om du gerne vil forbedre den.
Æteriske olier er ikke bare gode når du vil have din skægolie til at dufte dejligt, flere af dem har også andre virkninger. Man kan for eksempel nævne Ylang Ylang olien som siges at virke som et elskovsmiddel, det er dog nok mere realistisk at sige at den virker beroligende and anti-flammatorisk.
Et lille udvalg af æteriske olier kunne være: Cedertræ, rosmarin, citrongræs, pebermynte, bergamot og citronelle.
Der er langt flere at vælge imellem, så et godt råd ville være at finde en fysisk forretning hvor man kan komme til at dufte til de forskellige olier, og så prøve derfra at vælge den man vil blande i sin grundolie.
Valg af flaske til din Olie
Her skal du vælge den glasflaske som passer i størrelsen til den mængde hjemmelavet skægolie du vil lave. Det kan jo også være, at du vil lave en portion der er let at have med på for eksempel en rejse, så kan du vælge en mindre flaske end den du bruger derhjemme til dagligt. Mange vælger en flaske på 30ml når det gælder opbevaring af skægolie. Den er tilpas til både turen og derhjemme, og du kan nå at få brugt olien inden der går for lang tid.
Til flasken vælger du også hvad du vil sætte på, en pipette eller en pumpe. Om du vælger den ene eller anden top, er op til dig og den måde du normalt tilfører olien til dit skæg. Med pipette eller med olie i håndfladen som masseres ud i skægget.
Eksempler på hjemmelavet skægolie
Mint 15ml jojobaolie 15ml mandelolie 3 dråber tetræolie 3 dråber pebermynteolie 2 dråber ylang ylang Flower 15ml arganolie 7,5ml jojobaolie 7,5ml mandelolie 3 dråber lavendelolie Anto-flammation 25ml hampeolie 5ml arganolie 3-6 dråber tetræolie
Der er tusindvis af muligheder, og du skal ved at prøve dig lidt frem finde den som virker bedst for dig. Sammensætningen af olierne kan være meget forskellig fra den ene til den anden mand, vi har jo ikke alle sammen den samme hud eller det samme skæg.
Er du mere til at lave skægolien lige før du bruger den, og ikke har den stående i en glasflaske, så kan du også sagtens lave olien fra gang til gang. Et eksempel på dette kunne være:
1 spiseskefuld basisolie
1-3 dråber æterisk olie (alt efter hvor kraftigt din skægolie skal dufte)
Når du har fundet den sammensætning af olier der passer til dig, så tager du ingredienserne og hælder i den lille flaske du har valgt til opbevaring af din skægolie, uanset om du har valgt en stor eller lille portion. Ryst ingredienserne godt sammen inden du skal bruge olien.
Laver du selv din olie, vil du sikkert hurtigt finde de olier som passer til lige netop dit skæg. Om du køber færdiglavet olie, eller om du laver den selv, så vær lidt kræsen og køb en god kvalitet. Det kan godt betale sig, at ting til tider koster lidt mere.
Hvordan bruger jeg så min hjemmelavede olie
Alt efter længde og størrelse af dit skæg, tager du 3-5 dråber i den ene hånd (passer som regel med et tryk hvis du har valgt at have en flaske med pumpe). Længere skæg kræver naturligvis lidt mere, men da olien er drøj så øg måske med en eller to dråber ad gangen indtil du har den rette mængde til dit skæg. Brug fingrene på den anden hånd til at tage olien og dernæst massere ind i skægget. Når du føler at du har masseret olien godt ind, så slut eventuelt af med at rede skægget med en kam eller en børste, så du får fordelt olien godt i hele skægget, fra spids til rod.
For at du får det bedste ud af olien, bør du anvende den dagligt i et nyvasket skæg som er tørret godt med et rent håndklæde.
Video guide til at lave din egen skægolie.
Hvis du måske er mere den visuelle type, så er det heldigt at youtube bugner med videoer om hjemmelavede skægolie, vi har set dem alle, og den som vi syntes gav mest mening og var nemmest og forstå var denne her.
Thats it! – Du er måske ikke ekpert i hjemmelavet skægolier men du er kommet langt, det handler om øvelse og vigtigst at finde den sammensætning der passer bedst til dig og dit skæg.
Har du nogle erfaringer vi mangler at skrive om, eller er du en hjemmelavet skægolie ekspert?
Send og en mail, vi elsker bidrag fra vores læsere.