”Vi skåler med vores venner og…” Ja du kan sikkert godt allerede resten af skålesange, den ligger mentalt lige til højrebenet fordi du ofte hører den når du er til runde fødselsdage eller andre Festlige begivenheder hvor folk møder og der er spiritus.
I denne store guide til skålesange ser vi hvorfor vi har skåle sange, hvad de betyder, hvornår og vigtigst hvornår man ikke skal bruge dem og så har vi eksempler på vores egne favorit skålesange.
Det kan altså noget hvis man rejser sig op, holder en kort skål det kan været en ros af værtsparret og så lige slutter af med en hurtig sang, det binder folk sammen, åbner op folk hæmninger og skaber en god stemning. Derfor mener vi på Almandak at alle burde have en skålesang i ærmet, men også vide lidt mere om den oprindelse.
Men lad og dykke ned i det, og først skal vi se på hvad en skåle sang er (ps. Hvis du vil direkte til guldet, altså sangene så scrolle ned på sider, så kommer de)
Hvad er en skålesang?
En skålesang er en sang som synges af alle i det selskab skålen er bragt i. Før skålesangen er der en hurtig skål, denne skål kunne være man ønskede fødselsdagsbarnet tillykke og ville udbringe et længe leve, eller at man ville sige tak for den gode mad. Alt efter hvad man har holdt sin skål for, er der ofte en skålesang der passer.
Hvis du er i tvivl om hvordan man holder en skål, hvorfor man gør det så check vores guide: ”Sådan udbringer du en skål” – Den guider dig igennem det mest basale.
En skåle sang er ofte kort, og er for det mest ikke mere end 2-3 vers, dette gør til et mindre indslag og er derfor tidsmæssigt meget anderledes end f.eks. at have skrevet en sang til en konfirmation. (ps. Har man skålesange til en konfirmation?)
En skålesang er altid afsluttet med en skål, der hæver man glasset og siger ”SKÅL!” eller afslutter med noget i stil med ”Endnu engang tillykke, Skål!”
Hvornår skal man starte en skåle sang?
Det er ingen facitliste på hvornår du kan starte en skålesang, men det er ALTID i forbindelse med en skål (altså en meget kort tale). Den som holder skålen/talen kan starte skåle sangen, men hvis denne person ikke gør det kan en anden starte den. Husk at slå på glasset inden du starter, så du ved alle er med og du har deres opmærksomhed.
Det er vigtigt du tænker dig om inden du starter en skålesang derfor tænk over:
- Er selskabet det rigtige at gøre det i?
- Har andre gjort det i løbet af aftenen? (hvis ja brug en anden end deres)
- Passer tidspunktet (er alle på toilettet, eller ude at ryge så vent til folk er samlet)
- Der må aldrig skåles kort tid efter maden er kommet, så vent 2-3 minutter efter alle i selskabet har fået mad.
- Holder en person en skål, men ingen skålesang, så kan du maximalt 3 sekunder efter endt skål, starte en skålesang
Et eksempel på en skål efterfulgt af en skålesang:
Lad os tage et eksempel på hvordan du kan starte en skål og derefter en skåle sang.
Du er til julefrokost med arbejdet i jeres egen kantine, der er fint dækket op, der er øl, snaps og god mad. Alle snakker lystigt og der ryger sjove bemærkninger over bordet – Alt er godt!
Du har egentlig gået og tænkt lidt over at du er meget glad for jobbet, dine kollegaer og det sociale på arbejdspladser. Det vil du gerne fortælle dem, men du vil ikke holde en tale, og her kommer skålen ind da den er meget mindre højtidelig end en tale.
Du slår på glasset (husk at have noget i) og rejser dig op (og nej du skal ikke pifte for at få opmærksomhed)
”Nu er jeg jo ikke den store taler, men jeg ville bare sige jeg nyder jeres selskabet både professionelt og personligt, jeg elsker den gode stemning på arbejdet, i er nogle fantastiske kollegaer og jeg glæder mig til at arbejde sammen med jer i mange år. Derfor vil jeg gerne udbringe en snapseskål – FOR GODE KOLLEGAER!”
Her efter drikker du din snaps i glasset (og så kan du evt. starte en skålesang)
”Haps, haps, haps Nu skal vi ha´ snaps En som styrker appetitten En som rykker i banditten Haps, haps, haps Nu skal vi ha´ snaps”
Forskellige skåle sange.
Nu fik vi styr på hvad en skåle sang er, hvornår man bruger den og ikke bruger den og vi fik lavet vist et eksempel på hvordan det praktisk kunne bruges til feks. en julefrokost, nu skal vi se på hvilke skålesange man kan bruge og hvad de passer til. Der findes MANGE skåle sange, men det fede ved en skåle sang er at alle kan synge med, eller næsten alle. Derfor nytter det ikke noget det er en sang du har lavet med nogle venner som en intern joke, nej brug hellere klassikerne, så rammer du altid plet.
Ofte er skåle sange længere, men fordi det kun er et kort indspark man kommer med, synger man ofte kun første vers.
Vi Skåler med vores venner
”Vi skåler med vores venner og dem som vi kender og dem som vi ikke kender dem skåler vi med Vi skåler med vores venner og dem uden tænder og dem der kan gå på hænder dem skåler vi med Vi skåler med vores værter og dem som der er her og dem der har lommesmerter dem skåler vi med”
Den med snapsen
”Haps, haps, haps Nu skal vi ha´ snaps En som styrker appetitten En som rykker i banditten Hapa, haps, haps Nu skal vi ha´ snaps”
Den med åen
”Vi Sejler op ad åen Vi sejler nedad igen Det var vel nok en dejlig sang Den må vi ha’ endnu en gang
Da hønsehuset brændte
”Da hønsehuset brændte ville hanen ikke ud den baskede med vingerne – for den var hønefuld Det er vi ik´ endnu – det er vi ik´ endnu Så tag dit glas og drik det ud Hvis ikke vi sku´ ku´, hvem fa´n sku´ så ku´ ku´ så tag dit glas og drik det ud (skål)”
Den med øllen
”Lille øl ved du hvad du kan sagtens være glad Du skal hældes ned i maven du skal pisses ud i haven Du skal gøde bondens byg og igen opstå som bryg”
Det var lige de mest kendte skålesange – Faktisk har vi samlet over 45 skåle sange i en pdf du kan printe hvis du har mod på at lærer nogle af de ikke mest almindelige, men husk nu – Det skal passe ind i tid og sted og bliver sangene for ukendte så risikere du at ingen udover dig selv synger med.
Nu fik vi altså set på en masse kendte skålesange, vi ved hvad der kommer før og efter en skålesang, og hvordan man holder en.
Til sidste har vi lavet en lille FAQ omkring skålesange, som besvarer de fleste spørgsmål vi selv havde om emnet
Skålesang FAQ
Vi skåler med vores venner, er den mest populære skålesang der findes i Danmark, nummer 2 er nok “haps haps haps”
De kan ofte være lange, men når du synger så hold dig til max 1-2 vers, eller bliver det for langt og folk kan ikke huske teksten.
Ja naturligvis, bare så længe dit glas er fyldt kan du skåle med, så er det lige meget om det er danskvand eller snaps.
Så har du nok fejlbedømt situationen eller gæster, syng færdigt men kun første vers og sig noget sjovt som: ”Min nyeste cd kan købes i rygepause, jeg tager imod mobilepay”
Hvor finder jeg tekster på skålesange?
Det gør du i den pdf der er nederst i denne artikel.