Velkommen til vores store Skæl guide, i denne artikel vi vil besvarer nogle af de spørgsmål man ofte ser omkring emnet skæl. Det kan f.eks være spørgsmål som: Smitter skæl?, Hvad er skæl? osv.
Så tag os i hånden og læs med, så skal vi nok finde svaret på dit spørgsmål om skæl.
Skæg – Indhold
- Hvad er skæl?
- Skæl – Tør hovedbund
- Hvordan ser skæl ud, og hvordan føles det at have problemet?
- Hvem får skæl?
- Svamp og sygdomme som grund til skæl
- Behandling af skæl
- Kan du forbygge eller helt undgå skæl?
- Fjern eller formindsk dit skælproblem ved at tænke over din hverdag
- Hvornår skal jeg søge hjælp angående mit skælproblem?
- Hvorfor skriver vi om Skæl?
Hvad er skæl?
Skæl er faktisk ikke andet end afskalning af døde hudceller fra hovedbunden. Ofte ses skæl ved små hvide flager der drysser fra håret, og ganske tydeligt ses hvis du har mørkt tøj på, eller sidder i et mørkt møbel.
Er du en af dem som plages af skæl, skyldes det i mange tilfælde en overvækst af den gærsvamp som hedder Pityrosporum Ovale. Svampen findes i hovedbunden hos alle, men der er så visse uheldige mennesker der har en overvækst af disse svampe. Det lyder måske voldsomt, men vi mennesker har flere slags svampe voksende ganske normalt på kroppen, så det er ikke noget farligt fænomen. Det er først når vi får en overvækst af disse svampe, at de går hen og bliver et problem.
Nogle gange kan skæl dog også skyldes tilstande som seboroisk eksem (skæleksem), psoriasis eller ringorm. Der er desuden visse sygdomme som kan give større tendens til skældannelse. Det kan blandt andet være Parkinsons og apopleksi. Men er en af disse grunden til dit skælproblem, så har du sikkert allerede været hos lægen og er i behandling for hvilken sygdom det måtte være.
Hvem kender ikke situationen hvor man er klædt fint på til at gå i byen, og så skal man nærmest bare ryste på hovedet, og så er man helt hvid ned ad ryggen. Det ser ikke pænt ud på et mørkt jakkesæt, og de fleste skammer sig faktisk lidt over det. Man er bange for hvad andre tænker når de ser de mange hvide flager på éns tøj.
Det er nu slet ikke nødvendigt at skamme sig, for skæl smitter ikke og kan relativ let bekæmpes. Det ”helbreder” måske ikke skælproblemet, men det kan bekæmpes så det ikke længere er noget stort problem for dig som lider af det.

Skæl – Tør hovedbund
Mange tror at skæl stammer fra en tør hovedbund, fordi en tør hovedbund kan give kløe og ubehag. Men tør hovedbund og skæl er på ingen måde det samme. Skæl stammer fra svampe i hovedbunden, hvor en tør hovedbund skyldes mangel på talg og fedt.
Det er derfor vigtigt at vide hvad man har med at gøre, når der skal vælges en behandling. Husk altid på at behandle efter det rette problem, det kommer du længst med hvis du vil af med den trælse kløen, og undgå de hvide flager ned af ryggen.
Hvordan ser skæl ud, og hvordan føles det at have problemet?
Oftest kendes skæl ved små hvide flager som drysser ned på dine skuldre og ned af ryggen. Skæl kan dog også være gulbrune, og mere fedtede flager som sidder i hovedbunden, og til tider danner hele skorper som klør. Hvis du har fået skæl, uanset om det er den ene eller den anden slags, vil du ofte opleve at din hovedbund klør. Inden du prøver at behandle på din skæl, så vær sikker på at der ikke er andre grunde til din kløen, som for eksempel hovedlus.
Skæl kan optræde i større eller mindre grad, men har du skæl som giver dig rødme og kløe i ansigtet, kan du være så uheldig at det er skæleksem. Denne lidelse er ofte værre om vinteren end om sommeren hvor solen virker udtørrende på eksemen. Igen skal det nævnes, at bliver dit skælproblem værre og breder det sig, så bør du henvende dig til din læge som kan give dig midler til bekæmpelse og kløestillen, så lidelsen er til at leve med.
Hvem får skæl?
Ja, det kan vi alle få da skæl er lidt af en folkesygdom. Det siges at helt op til hver femte dansker har skælproblemer, nogle mere end andre selvfølgelig.
Så er du en af de uheldige, så har du mange lidelsesfæller rundt omkring dig.
Men har du virkelig store problemer med skæl, og har de almindelige råd omkring skæl ikke hjulpet, så bør du konsultere din læge. Der kan være andre grunde til dine skæl, end lige øget svampevækst i din hovedbund.
Alle kan få problemer med skæl, både kvinder og mænd, og de fleste vil få problemet allerede i teenageårene. Dog ser det ud til, at mænd lidt oftere får problemet end kvinder gør.
Selv spædbørn kan få skæl, men i de tilfælde kaldes det arp, som er gulbrune fedtede flager i hovedbunden.
Svamp og sygdomme som grund til skæl
Som tidligere nævnt, så er en overproduktion af svamp ofte grunden til at du får problemer med skæl. Normalt sørger din krop for at regulere de forskellige former for svampe vi har på vores hud, men til tider får man alligevel en overvækst, og så kan man blandt andet få problemer med skæl. Grunde til at der er ubalance og du får overvækst kan være flere forskellige, såsom nedsat immunforsvar, penicillinbehandling eller hormonelle forandringer i kroppen.
Psoriasispatienter har ofte problemer med lige netop skæl, og andre sygdomme kan give de samme problemer. Det kan være Parkinsons eller apopleksi mfl.
Behandling af skæl
Her kan du læse om nogen af de muligheder man har når man ønsker behandling af skæl. Vi kigger både på skælshampoo, eddike og tea tree olie.
Shampoo mod skæl
Der er flere måder hvorpå man kan behandle sit skælproblem. Ved lettere tilfælde af skæl kan en skælshampoo (som kan fås i de fleste forretninger der sælger shampoo) klare problemet. Eller i hvert fald til en grad hvor det ikke længere er generende.
Er dit problem lidt større er det mere specialiserede shampoos du skal have fat i. De skal indeholde tjære, svovl eller zink som virker på dit skælproblem og den dertil hørende svampevækst. Disse specialshampooer skal du omkring apoteket for at købe. De kan samtidig rådgive dig omkring brugen af disse.
Der er også firmaer som laver skælshampooer med naturlige ingredienser som for eksempel Tea Tree Oil som er bakteriehæmmende og også virker på svampene i din hovedbund.
Salve og tabletbehandling
Synes du ikke rigtig at du ser nogen forbedring efter at have brugt diverse former for shampoos, kan du have brug for et decideret svampemiddel.
Dette skal du dog igennem din læge for at få, da det er receptpligtigt. Midlet vil normalt være en flydende opløsning der skal påføres i hovedbunden, og er et middel imod den øgede svampevækst. Det kan også være, at din læge mener at tabletter kunne være løsningen.
Tabletter kan gives som behandling af svamp i svær grad og er også receptpligtig. Normalt gives tabletterne kun hvis dit problem er rigtig stort, og som sidste løsningsforslag.
Eddike
Læser du gamle magasiner, søger på nettet eller spørger din omgangskreds, så vil du helt sikkert finde en masse gamle husråd til behandling af skæl. Problemet er ikke nyt, og generationer har kendt til det og har forsøgt at behandle på mange forskellige måder gennem tiden. Nogle med mere held end andre.
Nogle af disse gamle råd kan du måske være heldig virker lige for dig, mens andre absolut ingen virkning har.
Eddike siges for eksempel at have en god virkning mod skæl, men ulempen (om det virker eller ej) er den kraftige lugt som eddiken har. Kokosolie er en anden mulighed, hvor nogle siger det virker godt imod skæl.
Flere naturligt forekommende olier er også gamle råd, og nogle af dem har vist sig at være særdeles effektive og bruges i dag ofte i diverse midler mod skæl. Her kan nævnes Aloe Vera og Tea Tree Oil som har en påvist bakteriehæmmende effekt. Disse olier er desuden kløestillende, så her slås der flere fluer med samme smæk.
Tea Tree Olie mod skæl
I olien er der hele 150 indholdsstoffer, som tilsammen gør at olien modvirker bakterier og hjælper ved mange forskellige hudproblemer.
8 af de mange indholdsstoffer er især medvirkende til oliens effektivitet. Af de 8 er det især Cineol og Terpineol som spiller en afgørende rolle. Cineol er et stof som optages i vores krop via næsen, når duften af olien indåndes. Terpineol er virksom og bakteriedræbende. Disse stoffer, sammen med resten, skal være i bestemte blandingsforhold for at kalde olien en ægte Tea Tree olie. Cineol indholdet skal være mindre end 15%, mens Terpeniol indholdet skal være højere end 30%. Typisk vil en ægte Tea Tree olie indeholde 40% Terpeniol, eller mere.
Gennem årene er der blevet forsket en hel del i oliens virkninger, og der er skrevet utallige videnskabelige artikler siden olien blev opdaget. Der kommer nye artikler hver eneste år, som alle har kigget på olien og dens virkemidler, og evner til at hjælpe med diverse problemer. Det er veldokumenteret at olien er bakteriedræbende/hæmmende, og samtidig er med til at genoprette hudens helt naturlige bakterieflora.
Firmaet Australian Bodycare har med deres anvendelse af Tea Tree Oil, skabt flere forskellige produkter der kan hjælpe dig i kampen mod skæl. Du kan læse lidt mere om dem her. Produkterne i denne pakke kan bruges mod skæl, men også imod for eksempel psoriasis, arp, skæleksem og bumser ved hårkanten.
Aloe Vera
Listen med Aloe Veras positive egenskaber er meget lang – der er altså virkelig tale om en lille plante med en meget stor virkning.
Planten/olien fra Aloe Veraplanten virker helende på huden, og er derfor effektiv mod brandsår, insektstik og hudafskrabninger, men virker også effektivt mod psoriasis, eksem og andre hudlidelser. Aloe vera virker blødgørende på huden, og derudover virker det beroligende, smertelindrende og kløestillende.
Aloe vera har desuden en antibakteriel virkning og er kendt for at kunne bruges ved svamp, som blandt andet er medvirkende grund til problemer med skæl.
Når nu du skal vælge en mild shampoo, så er det slet ingen dårlig idé at kigge på produkter som indeholder Aloe vera. Du kan blandt andet prøve denne shampoo.
Kan du forbygge eller helt undgå skæl?
Først og fremmest er en sund og ren hovedbund hovedingrediensen til at undgå problemer med skæl. Så sørg for at din hovedbund får luft og lys, og sørg for at holde den ren. Det er naturligvis ingen garanti for at du slipper for skæl, men så har du gjort hvad du kunne få at undgå det.
Når det kommer til renholdelse af hovedbunden, så vælg din shampoo med omhu. Det skal være en som passer til hudtype. Er det svært at vælge, så prøv dig frem og start med de meget milde shampooer.
Det er normalt slet ikke nødvendigt med alt for krasse midler, og ja måske elsker du duften af en god shampoo, men parfumen er der mange der ikke kan tåle, så hvorfor ikke bare undgå den i første forsøg.
Gode råd til forebyggelse af skæl
- Der er flere forskellige ting som du kan overveje i hverdagen, som vil hjælpe dig med at forbygge dannelsen af skæl, og hvem vil ikke gerne undgå at problemet opstår eller bliver værre.
- Vask dit hår med en god shampoo – undgå for kraftige shampooer, og overvej naturlige midler og ingen parfume
- Lad dit hår og hovedbund få luft, lad håret lufttørre når du har vasket det og dæk det ikke altid af hatte eller tørklæder.
- Sørg for at slappe af og lade batterierne op, for stress påvirker dit hår og din hud, dvs. det har betydning for om du har mere eller mindre skæl.
- Sørg for at hår og hoved får sol når der er mulighed for det. Solens stråler har en god virkning på skæl. Men pas på dig selv, og lyt til fagfolks råd ang. for meget solbadning.
- Når du vasker dit hår, så masser din hovedbund med lette bevægelser. Det er behageligt og giver en god blodcirkulation, hvilket er godt når vi snakker forebyggelse af skæl. Det er der udover selvfølgelig også dejlig behageligt.
- Bruger du andre produkter end shampoo i dit hår, så brug dem kun i spidserne for ikke at irritere hovedbunden unødigt.
- Sørg for at børster, kamme, krøllejern osv. er rene, så du ikke bruger værktøj som er beskidt og evt. fyldt med fedt og gamle hårprodukter.
Fjern eller formindsk dit skælproblem ved at tænke over din hverdag
Der er ting du selv kan gøre for at formindske dit skælproblem. Gode råd, hvor du ikke behøver at ty til diverse shampooer eller salver. Du skal måske ændre lidt i dine vaner, men det er ikke så galt endda og hvis det hjælper på problemet, så er det måske værd at overveje.
I tillæg til nedenstående skal siges, at spiser du ikke særlig varieret, så skulle du måske overveje vitaminpiller for at få det som din krop har brug for.
- Din kost: De fleste ved at kosten spiller en stor rolle i forhold til éns sundhed. Dette gælder også for dig med et skælproblem. Undgå så vidt muligt fastfood, stegt mad og alt for meget sukker, og prøv at begrænse dit indtag af mættede fedtsyrer og salt. Hvis du vil prøve om din kost kan have indvirkning på dit problem, så skal din kost være varieret og indeholde en god del omega 3 fedtsyrer, zink og vitamin B.
- Motion: Igen en faktor de fleste godt ved har betydning for éns velvære og sundhed. Det betyder knap så meget hvilken motion du dyrker, bare du dyrker lidt og holder dig i form.
- Stress: Ja, det vil vi alle gerne undgå og især dig med skælproblemer, da stress kan forværre og fremprovokere flere problemer med dit skæl. Er du stresset bør du gøre noget ved det, slap af og dyrk eventuelt motion som før nævnt. At dyrke motion afstresser og er sundt for dit helbred. En krop i form giver en dejlig form for velvære og netop det at afstresse kan påvirke dit problem med skæl, og gøre det knap så stort.
Hvornår skal jeg søge hjælp angående mit skælproblem?
Hvis skældannelsen i din hovedbund ikke forsvinder ved at anvende en skælshampoo, men bare synes at blive værre, så er det måske tiden til lige at kigge forbi din praktiserende læge. Han har flere muligheder for at hjælpe dig, og kan eventuelt give dig lidt skrappere midler på recept.
Din læge vil også kunne vurdere om der er betændelsestilstande som skal behandles i samme ombæring, og som måske er medvirkende grund til at dit problem ikke er blevet mindre, men større.
Er du et af de mennesker der har tendens til skæl, eksem eller psoriasis, så må du nok desværre indstille dig på at problemet er vedvarende. Men med de mange gode produkter der findes på markedet i dag, bør det ikke være det store problem at holde de hvide flager i skak.
Så du kan stadig tage til den store fest i mørkt jakkesæt uden at være helt hvid på skuldre og ryg. Bare du behandler din skæl, og sørger for at holde hovedbunden ren og velpasset.
Hvorfor skriver vi om Skæl?
Tja, skæl er jo ikke lige det pæneste der findes at have på kraven af ens T-shirt eller skjorte hvis man f.eks. skal på date eller har et jobinterview. Man ser ofte lidt mere “nusset” usigneret ud hvis man han skæl, enten i hovedbunden eller i skægget, så hvis man kan få det fjernet, skal man det. Men udover det ikke ser pænt ud så kan der som artikel nævner være flere grunden til man har skæl, og derfor skal det naturligvis undersøges om det f.eks. kan være skæleksem, ringorm eller psoriasis.
Hos Almandak prøver vi aldrig at få dig til at se bedst ud, og det gør du ikke med skæl, der gør du forresten heller ikke med skægpest eller med hudorme, men det har vi som du kan se heldigvis guides imod 😉