Du har det ofte på til forretningsmøder, til runde fødselsdage eller og du kan ikke tage til bryllup som gæst uden det, men hvorfor går vi egentlig med slips? og hvor stammer slipset fra? Vidste du f.eks. at The Beatles var med til at gøre slipset “in” igen og vidst du at der faktisk i dag sidder et firma med patent på slipsets form?
Læs mere i denne artikel omkring Historien om slipset.
Historien om slipset indhold
Historien om slipset kort fortalt
- 200 efter Kristi fødsel – slipset ses på en søjle
- 30 års krigen – kroatiske ryttersoldater anvender halskluden
- 1600 -> – Franskmændene tager kravatten til sig
- 17->1800 – Slipset er nu for alle, og antager mere og mere formen som vi kender i dag
- 1880 – De engelske uddannelsesinstitutioner begynder at bruge slipset som en del af uniformerne
- 1924 – Slipset får sin nuværende form, patenteret i New York
- 1900 -> – Slipset forsvinder og dukker op skiftevis gennem årene. Men mode og popkultur hjælper det tilbage, hvor mænd igen bruger det som pynt, både til job og fornøjelse.
Slipset findes første gang, ca. 200 efter Kristi
Der er mange teorier om hvor slipset stammer fra. Den tidligste forekomst af slipset siges at kunne ses på Trajansøjlen i Rom, som stammer ca. fra år 200 efter Kristi fødsel. Søjlen viser en romersk legionær som bærer et stykke stof omkring halsen. Den gang for så længe siden, var kluden nok mere praktisk end en pyntegenstand som i dag. Man brugte nok kluden for at holde varmen, og måske som lommetørklæde når næsen løb.
30 års-krigen
kroatiske ryttersoldater anvender halskluden/slipset
Det moderne slips som vi kender i dag siges at stamme fra Frankrig, uden dog at være en fransk opfindelse. Slipset var noget som kroatiske soldater tog med sig i krig (30 års krigen) Dengang kendte man slipset/kluden som en kravat eller halsklud, hvor ordet stammer fra det franske croate, som betyder kroat. Betegnelsen stammer fra det stykke stof som kroaterne bandt om halsen, som ofte var meget dekorativt, og gjorde det lettere at identificere den enkelte soldat.
Det lidt finere slips, eller kravat lavet af silke, som senere blev populært var mere brugt af de lidt højere samfundslag, og her blev det brugt som pynt. Soldaterne måtte dog stadig nøjes med kravatter af mere simpelt og praktisk stof.
1600-tallet Frankrig
I løbet af 1600-tallet bredte kravatten sig fra Frankrig og til resten af Europa. Nu var det adelsmænd og de højere klasser i samfundet som prydede sig med dem. Især under den franske baroktid var kravatten populær og højeste mode.
Kravatten var gennem tiden blevet til et hvidt stykke stof af fin bomuld eller linned, som de fine herrer bandt om halsen som pynt. Skulle det være ekstra fint, så blev stoffet kantet med flotte kniplinger. Jo finere halskluden var, jo højere rang havde man i samfundet. Det siges at Karl den 2. af England havde en kravat som stod ham i hele 10 årslønninger tilbage i 1660, så den har nok været meget smuk og speciel for at vise hans rang.
1700 og 1800-tallet
Slipset udbredes og flere mænd benytter det som pynt
Hen i 17 og 1800-tallet begyndte rektangulære halsklude at dukke op rundt omkring, og de var i alle mulige farver og designs. De blev stadig brugt som mandens pynt når det skulle være lidt finere. Som tiden gik, blev stofstykke smallere og længere og på den måde kom kravatten mere til at ligne slipset som vi kender i dag.
Det længere og smallere stykke stof, blev over årene mere diskrete og enkle, men blev stadig anvendt som en pyntegenstand. Nu ikke kun for de finere herrer, slipset blev mere alle mands eje over årene. Nu kunne alle mænd som gerne vil pynte sig, bruge det allesteds nærværende slips. Det blev fremstillet i forskellige stoffer, farver og mønstre.
1800 – 19xx
Slipset vinder indpas på de engelske skoler, klubber og universiteter som en del af uniformen
Englænderne er kendt for deres klub og skoleslips, og brugen af dem går helt tilbage til omkring 1880 hvor Oxford University bestilte de første klubslips til deres brugere. Snart fulgte andre klubber og skoler deres eksempel. Slipsene var ensfarvede og indgik i skolernes uniformer.
Mønstrede slips kom dog først på mode langt senere, da Edward af England blev lidt af et modeikon. Edward foretrak at gå afslappet klædt, bløde skjortekraver og et slips der var løst bundet. Dette slips kunne så være i alle mulige farver og mønstre. Med Prinsen som forbillede blev det afslappede slips hurtig mode, og det bredte sig i alle samfundsklasser.
1924 – Den nuværende form patenteres i New York
Jesse Langsdorf gav slipset sin nuværende udformning i New York (1924) hvor han patenterede den metode de fleste slips produceres efter i dag. Det var i tiden herefter, at man fandt på forskellige måde at binde slipset, netop det med at binde et slips kan du læse mere om i vores guide: Sådan binder du et slips
1960’erne – Betales satte deres mærke på Slipsets Historie
Beatles er skyld i at slipset igen anvendes
Da forskellige ungdomskulturer så opstod i årene herefter, så forsvandt slipset delvist da de unge ikke længe ville bruge det. Beatles brug af slipset gav det dog en lille renæssance i tresserne, som dog igen forsvandt da hippierne dukkede op overalt.

1970 og 1980’erne
Slipset kommer tilbage efter hippietiden, som en del af moden
Slipset blev dog ikke gemt og glemt, for i 70erne begyndte forskellige stil og popikoner igen at bruge slipset, og det smittede næsten naturligt af på samfundet omkring dem. Mænd overalt begyndte igen at bruge slips, og i 80erne kom slipset så for alvor tilbage. Nu var det igen højeste mode at bruge, selv for kvinderne.
2000 og frem
Slipset anvendes som en del af forretningsverdens uniform, men også til festlige lejligheder som pynt til manden.
I dag bruges slipset stadig som pynt for manden, men er også en del af påklædningskravet i mange virksomheder. Det giver stadig en vis anseelighed at have et slips på, ikke kun til festlige lejligheder, men også når forretningsøjemed.
Men selvom slipset hurtigt giver manden et mere myndigt udtryk, så er slipsene i dag så forskellige at man sagtens kan bruge slips i mange farver og mønstre, både på job og i fritiden hvor man bærer det lidt mere afslappet, og ofte løsere bundet.
Slipset er dog stadig, som det var en gang, en pyntegenstand til manden som gerne vil vise myndighed eller vise at man er med på noderne. Slipset er for alle, i alle situationer, man bærer det som man har lyst til og til det tøj man nu synes det passer sammen med.
Er du mere til at se og hører om Slipsets historie, så anbefaler vi denne video:
Tak fordi du læse på denne artikel Historien om Slipset, vi håber du blev klogere på hvorfor man idag bruger slipset i mange sammenhæng.