Smalltalk er et udtryk de fleste kender, og en form for samtale vi alle benytter i en vis grad. Måske endda uden at vide, at det er netop det vi gør.
Jeg har personligt svært ved at smalltalke, ikke fordi jeg ikke er en udadvendt person men mere fordi jeg har svært ved at starte en samtale. Den er den klassiske med “Hvem er du” (altså de HV-ord vi kommer ind på senere) det er altid som om det er en intims sfære, jeg skal igennem, og derfor syntes jeg denne artikel om smalltalk er relevant og hjælpsom for mig selv.
Det har hjulpet mig i mit private liv at blive bedre til at smalltalke, og det har hjulpet mig i min arbejdskarriere, da det at netværke er super vigtig at kunne, dels for at bliver bedre til dig arbejde men også for at stige i graderne, det er ikke en solo sport at have en karriere, derfor er meget vigtigt at kunne snakke med andre, og det begynder altid med lidt smalltalk.
Hvad betyder udtrykket smalltalk?
Udtrykket smalltalk betyder faktisk en let og uforpligtende snak, ofte om ubetydelige, ufarlige og dagligdags emner hvor alle kan være med på hver deres plan. Selve navnet smalltalk stammer fra engelsk og menes at komme ind i sproget helt tilbage i 1953, hvor englænderne begyndte at bruge udtrykket når man bare småsnakkede om alt og intet, når man mødtes med venner som man måske ikke havde set længe, eller en fremmed man lige faldt i snak med på gaden.
Vi danskere har taget ordet til os, som med så mange andre ord der stammer fra engelsk. Der er nok lige så mange som bruger ordet smalltalk, som dem der bruger det mere danske ord småsnak.
Der er flere andre ord som egentlig dækker det samme, såsom hyggesnak, hyggelig sludder, løs snak, palaver mand- eller kvindfolkesnak etc. Men i sidste ende betyder de alle det samme, nemlig at man taler stille og roligt sammen om emner hvor de fleste kan være med, og hvor man undgår de mere sprængfarlige emner som religion, politik og penge.
Smalltalk er nemlig beregnet til, som vi danskere kalder det, at hygge med den person vi står overfor. At komme tættere på hinanden, starte en samtale, fordrive tiden på en dejlig måde eller i bund og grund bare at være sociale mennesker.
Der findes mange råd til hvordan man får startet en gang smalltalk når man møder andre mennesker, og de er da også værd at have med i baghovedet hvis man normalt ikke er den som bare stiller sig op og taler med et fremmede menneske. For hvad skal man egentlig tale om – at finde et emne er nok det der ofte er svært for mange.
Men du kan forberede dig ”hjemmefra” så at sige. Hvis du ved du skal ud blandt andre, og du ikke vil være den som står henne i hjørnet og er den eneste som ikke har en at tale og hygge sammen med.
Hvordan kommer man i gang med smalltalk?
Her kommer et par gode råd, som vil give dig et startpunkt. Ikke alle vil kunne bruge de specifikke råd, men langt de fleste vil i hvert fald kunne bruge noget.
- Hold lidt øje med pressen, den trykte og den digitale og læg mærke til emner der kunne være interessante at tale om
- Spørg ind til den person du står overfor, og vær nysgerrig og interesseret
- Mad, vejret og rejser/ferier er altid gode emner, uanset om du kender vedkommende du står overfor
- Giv meget gerne komplimenter – men smør ikke for fedt på når de gives
- Tal om de ting I kan se omkring jer – omgivelser/begivenheder I deltager i
- Forsøg at slappe af og bare nyd samtalen, så løber den ofte af sig selv
- Er du nervøs kan du jo øve dig, sammen med mennesker du allerede kender godt
Gode råd når samtalen skal startes
- Når du starter en samtale, så husk også at lytte til de svar du får – det er høfligt og man kan bygge videre på samtalen ud fra svaret.
- Start gerne samtalen med et simpelt ”hej” – mange kvinder er vant til diverse scorereplikker, så de sætter pris på en ganske simpel samtale-starter.
- Er I til en fest eller på en bar, så kunne du jo skåle med hende som en start. Ofte fører det til at man lige sludrer lidt sammen, og måske kan I fortsætte samtalen hen over den næste drink eller måske dans.
- Du kan også starte en samtale op ved at spørge hende om hendes mening om et eller andet lige omkring jer. Vær charmerende og vis du virkelig er interesseret i hendes mening eller vurdering.
- Skulle du være ham som er god med vittigheder, er sådan en også ofte en god samtalestarter. Men vær forsigtig når du vælger emnet, undgå emner der kan chokere eller gøre folk sure. Tag eventuelt udgangspunkt i ting eller mennesker omkring jer.
Hold samtalen i gang
Når nu I er begyndt at småsludre om alt og intet, så husk at lytte godt til svarene du får, de er nemlig med til at holde samtalen i gang. Viser det sig at I på visse områder er meget forskellige behøver det slet ikke være en stopklods.
Mænd der har noget på hjertet og som er karismatiske har ofte større chance for en succesfuld date end dem som ikke er.
Kan hun for eksempel slet ikke lide det samme musik som dig, så drej samtalen hen på et andet emner som måske relaterer lidt til musikken, og på den måde kommer I væk fra det følsomme emne som I ikke ser ens på.
Går samtalen alligevel lidt i stå er der altid mulighed for at starte den op igen, men fra en anden vinkel. Spørg eksempelvis ind til om hun har set en god film for nyligt, eller har læst en god bog hun kan anbefale. Så kan du jo håbe at du kender de titler hun nævner, og er du ikke så heldig, så kan du jo meget interesseret spørge om hun vil fortælle lidt om den.
Gode spørgsmål til at holde samtalen i gang, eller måske til at starte den
Brug spørgsmål som starter med hv-ord (hvordan, hvor, hvad, hvorfor etc.) Så stiller man nemlig et spørgsmål som samtalepartneren kan svare på, og så kan man køre videre derfra. Husk at lytte, og husk det ikke kun skal være hende der svarer, du skal også lægge din egen person ind i ligningen med svar og meninger.
- Hvordan går det på jobbet (her har du måske allerede spurgt hvad hun arbejder med – og det vil du da gerne vide mere om)
- Har I vundet kampe for nyligt (måske har du allerede fundet ud af ved at spørge, at hun dyrker en form for sport)
- Hvad synes du om den sang de spiller nu (I er på bar, diskotek eller til en fest og du håber måske på en dans senere hvis snakken går godt. Så skal du jo lige finde ud af pigens musiksmag)
- Hvordan kender du værten/værtinden (ved private fester hvor du ikke synes du kender folk) Så kan der måske hen ad vejen komme sjove anekdoter og I kan finde fælles bekendte mellem gæsterne.
Der er mange måde at starte en samtale på, gode og dårlige, så vær påpasselig når vælger indgangsemnet. Men vær dig selv og vær interesseret i den person som står overfor dig. Langt de fleste mennesker småsnakker gerne, så længe de føler sig set og hørt og hvem ved, måske bliver det til mere end bare smalltalk.
Det taler vi GERNE om:
- • Vejret (fantastisk emne, som altid giver dig en fornemmelse af, om hun vil snakke)
- • Sted og anledning (Fest, diskotek, arbejde, konferencer etc.)
- • Familieforhold (klassisk emne – vi er altid interesseret i hinandens familieforhold)
- • Sport og fritid (du kan altid spørge ind til, hvad andre laver, når de ikke er på arbejde og naturligvis flette ind hvad du selv har af interesser – men sørg for at hun svarer bekræftende først, så du ikke virker som om du gerne vil snakke om dig selv)
- • Ting i tiden (nyheder, bøger, film. Ved at spørge ind til aktuelle emner, viser du hvad du selv interesserer dig for, og her er en god mulighed for at finde ud af, hvad I har til fælles)
Hvilke samtaleemner bør jeg undgå
- Det er helt sikkert hyggeligt at småsnakke med en man ikke kender så godt, men hvis man ikke vil brænde sig, så er der visse emner der nok bør undgås.
- Her kan vi blandt andet nævne sex, politik og religion. Ikke at man slet ikke kan tale om disse emner, men der er intet som kan skabe mere splid på ganske kort tid. Så kan man jo altid tage sådan et emne op når man er mere tryg ved hinanden, og måske tør gå ud over sikkerhedszonen, hvor man kun berører emner der ikke kan genere nogle.
- Har I børn er det måske heller ikke lige børneopdragelse man skal bringe på bane, for der er nok lige så mange meninger om dette som der er forældre, og de fleste mener at lige præcis deres egen metode er den bedste.
Her er der en god video fra det det “real men, real talk” som jeg syntes er ok, selv den er meget amerikaniseret
Til sidst 10 gode råd til at blive en god smalltalker
- Præsenter dig selv for andre, gør et godt første indtryk
- Tag initiativ – til samtale, en dans eller en drink evt.
- Sæt dig gerne ved siden af folk du ikke kender, også hende du gerne vil i snak med
- Brug stedet og menneskene omkring jer til at starte en samtale
- Vær tålmodig og lyt til hende og hendes meninger
- Vær oprigtig og nærværende under hele jeres samtale
- Giv lidt af dig selv, uden at virke egoistisk – for det er du jo ikke
- Smil og vis du værdsætter selskabet
- Vær ikke bange for de små pauser – de kan jo bruges til for eksempel at skåle hvis I er til en fest
- Gør dit hjemmearbejde – hav en samling af emner du ved lidt eller meget omkring, så du har dem i baghånden når en samtale skal startes eller holdes i gang