Velkommen til vores urguide, vi har lavet denne guide for at hjælpe nye købere at ure til bedre at forstå hvad man skal gå efter når man skal have nyt ur.
I al den tid vi mennesker har været på jorden, har vi yndet at udsmykke os selv. Tradition, og ønsket om at fremstå smuk overfor en eventuel partner har været nogle af begrundelserne gennem tiden. Der er sikkert mange flere grunde, men vi kommer ikke udenom at udsmykning er noget vi alle gør og har gjort i større eller mindre grad.
En af de måde vi kan smykke os på er med ure, derfor har vi lavet en urguide, sådan vi guider dig til dit næste køb af ur. En urguide giver dig informationer om ure, hvordan de virker og hvad du skal være opmærksom på, sådan du ikke køber forkert, det har jeg nemlig selv prøvet.
Dog har det de sidste mange år, været kvinderne som mest har anvendt deciderede smykker. Men det har igennem de sidste årtier ændret sig. Nu er det også mænd som anvender smykker, og her kommer blandt andet herreuret ind i billedet. Uret har udviklet sig til at være mandens smykke, og det har kunnet ses i udviklingen af ure, som ikke kun har en praktisk funktion, men som også fungerer som et smykke for manden som har det på.
Herreuret i dag er praktisk, men i udbredt grad også designet til at være et smykke man tager på for at vise det frem. Nøjagtig som en kvinde ville tage et diamantsmykke på.
At anskaffe sig et flot herreur, som kan det hele (praktisk og smykkemæssigt) kan indebære en masse overvejelser. Ofte er sådan et ur nemlig ikke helt billigt.
Urguide: Hvad skal man vide før man køber et nyt ur?
- Hvad skal jeg bruge uret til?
- Hvilke behov skal uret dække?
- Hvad må uret koste?
- Hvilken kvalitet af ur går jeg efter når der skal vælges?
- Skal uret være vandtæt?
- Hvilket materiale vil jeg gerne have uret i?
Der er helt sikkert mange flere spørgsmål der trænger sig på, hvis du vil ud og investere i et lækkert herreur. Denne guide har til formål at hjælpe dig lidt på vej, og vise lidt om dine muligheder. Med håbet om at det gøres bare lidt lettere at tage den endelige beslutning.
Herunder følger en gennemgang af ting, som vil komme op til overvejelse når du begynder at kigge efter det rette ur.
- Urværket
- Urkassen
- Urskiven
- Urglasset
- Rem/lænke
- Ekstrafunktioner
- Vandtæthed
- Allergi lovgivning
- Opbevaring og vedligeholdelse af uret
Urguide: Urværket
Urværket er det som driver uret, også betegnet som urets motor. Det er stor grad urværket der bestemmer kvaliteten på uret.
Grundlæggende findes der to slags urværk, som er værd at kende og kende forskel på; quartz og mekanisk.
Urguide: Quartz/kvarts urværk
Quartz uret er nok det mest udbredte på markedet. Urene er elektroniske da de får strøm fra et lille batteri og skal derfor ikke trækkes op. Men desværre har batterier jo en vis levetid, hvilket betyder at du indimellem skal have det lille batteri skiftet.
Mere specifikt styres et quartz ur af piezoelektriske svingninger i et lille kvartskrystal som sidder inde i uret. Deraf navnet kvartsur.
Quartz ure er ofte billigere end de mekaniske ure, og ligger ofte i prisen fra 200-3000 kroner. Visse mærker kan dog sagtens have højere priser. Her kommer mode og branding ind i billedet, for vil du have det hotteste lige nu, så koster det også lidt mere.
Et quartz ure kan både have analog (visere) og digital visning af tiden. Da de første quartz ure kom på markedet i 1960’erne, blev det muligt for selv den lille mand at have et fint og praktisk ur. For priserne var til at betale selvom du ikke tjente mange penge.
Uret som er billigere end det mekaniske, er desuden mere nøjagtige i tidsvisningen. Dog er der lige det med batteriet som ofte dør på de mest ubelejlige tidspunkter. Men husker du at få skiftet batteri, så har du her et pålideligt og forholdsvist billigt ur.
Udover prisen og nøjagtigheden, har kvartsuret også en bedre holdbarhed og tåler langt bedre de stød det kan få når du bruger det. Dog er urværket mere følsomt overfor kulde og høj varme, end det mekaniske ur er. Så det skal også overvejes, når du vælger urværk. For hvor har du i sinde at have uret på henne, og hvilke udefrakommende faktorer kan påvirke dit ur.
Det anslås at et kvartsur som er blevet behandlet godt, og har undgået de værste stød gennem tiden, kan holde 15-25 år afhængig af kvaliteten på urværket. Så hvis du ender med at vælge dette urværk, så tænk ikke alene på prisen, men også kvaliteten af urværket. Det kan have betydning for hvor længe du har dit ur.
Schweitz laver de mest anerkendte urværket i verden, både mekaniske og kvarts. Endnu et fact der måske hjælpe dig med at vælge til eller fra på et bestemt ud du har udset dig.
Urguide: Mekanisk urværk
De mekaniske ure kaldes med rette ”det oprindelige ur”, da de repræsenterer det gamle urhåndværk, fra længe før quartzuret dukkede op. Uret har kun mekaniske dele, og kan gå op til 40 timer på en optrækning.
Komponenterne i det mekaniske ur er som oftest af meget høj kvalitet, og priserne ligger også derefter. Priserne på det mekaniske ur ligger typisk fra 4000 kroner og opefter. Igen vil kvalitet og mærke betyde en hel del for prisen. Det mekaniske ur er ofte det ur som efterspørges af samlere og entusiaster, samt af urkenderen som alle mener at denne slags urværk har mere ”sjæl” end de masseproducerede quartz ure.
Det mekaniske ur er sjældent lige så præcist som quartz uret, da antallet af svingninger er langt lavere. Uret taber typisk 2-3 sekunder om dagen. Da det mekaniske urværk ikke holdes i gang af et batteri, skal det trækkes op, med manuelt eller automatisk optræk. Et digitalt ur med mekanisk værk findes så at sige ikke på det almindelige urmarked.
Der skelnes mellem to forskellige mekaniske urværker; det manuelle og det automatiske.
Det manuelle optræk ses yderst sjældent i nyere mekaniske ure, og skal trækkes op dagligt så mekanikkens fjedre spændes.
Det automatiske trækkes op af en lille rotor, som udnytter tyngdekraften og de bevægelser der fremkommer i håndleddet når uret bæres. Kraften fra rotoren overføres til fjedren og dermed trækkes uret op. Dette betyder så også, at et mekanisk ur vil gå i stå såfremt du ikke bruger det. De automatiske ure har det som kaldes en gangreserve, det vil sige hvor mange timer det vil gå efter du stopper med at bruge det. Typisk har disse ure en gangreserve på mellem 48 og 72 timer. Så vil du holde et mekanisk urværk gående, så skal du bruge uret og ikke bare lægge det hen i en skuffe.
Når vi snakker mekaniske ure, så er de sårbare overfor stød og slag hvor det især er balanceaksel, rotor og rubinlejer der kan tage skade og ødelægge dit ur. Til gengæld er de mekaniske urværker ikke nær så sårbare overfor kulde- og varme påvirkninger som quartz uret er.
Med det mekaniske ur har du et glimt af historien, og levetiden kan være meget lang hvis du passer godt på dit ur. Det vil sige, at det mekaniske ur ofte er det ur der måske går i arv fra generation til generation, og kan holde i op til 100 år eller mere.
Dermed er det mekaniske ur meget ligesom et meget værdifuldt smykke, som ikke mister værdi efterhånden som det ældes, tvært imod i mange tilfælde.
Urguide: Urskiven
Skiven på et ur, er ofte den som giver uret sin karakter, og udseende. Urskiven vil som regel have time og minutanvisninger, men det er ikke alle som har. Skivens udseende kan variere meget, og være specifik for et bestemt mærke, et kendetegn for netop den slags ur.
For det tidsløse og klassiske ur kan timemarkeringen være indeksstreger eller bare prikker, som blandt andet kendetegner de meget populære Daniel Wellington ure.
Selve urskiven kan have mange forskellige baggrundsfarver, men de mest populære er nok sort eller hvid. En skive med disse farver er ret tidsløse, og kan passe til næsten ethvert antræk du som man har på.
På skiven kan du også ind imellem finde en kronograf, som i grove træk er et ur med stopur/tidsmålerfunktion. På et krongraf ur ser man ofte 3 styks, en som viser timer, en til minutter og den tredje til sekunder.
Urguide: Viserne
Viserne på et ud kan være udformet på mange forskellige måder, alt efter modellen af uret. Det vil altid være en smagssag hvilke man kan lide, så at rådgive om valg her, ville være noget nær umuligt. Det er helt op til dig hvad du kan lide, og det er selvfølgelig din egen smag du skal vælge ud fra.
Nogle producenter har taget en speciel udformning til sig, som for eksempel Omega med den karakteristiske brede pil.
Det mekaniske ur har typisk en flydende sekundviser, som flytter sig flere gange i sekundet, mens quartzurets sekundviser rykker sig en gang per sekund. Du kan dog godt finde quartzure med flydende sekundviser, og omvendt.
Mange visere er desuden belagt med selvlysende stoffer som gør, at du kan aflæse dit ur i mørke. Disse stoffer skal dog i løbet af dagen udsættes for lys (helst sollys) så det oplades og kan lyse om natten.
Urguide: Urglasset
Der bliver skelnet mellem 3 forskellige glastyper på et ur; plexiglas/plastik, mineralglas og safirglas. Det siger næsten sig selv, at plexiglas/plastik er det billigste materiale. Det er desuden let at arbejde med, og bruges af disse grunde blandt andet meget i børne- og sportsure. Dog kan du godt finde et Omega ur, eller andre high-end ure med plexi/plastik glas.
Mineralglasset er nok den mest almindelige form for urglas, som er en hærdet glastype som er svær at lave ridser i, det vil sige at dette glas er holder sig pænt længe selvom du bruger dit ur dagligt.
Dog kan der være forskel på mineralglas og mineralglas, alt efter hvordan glasset er produceret.
Som eksempel kan nævnes Hardlexglas som er særdeles modstandsdygtigt glas, der er kemisk hærdet mineralglas.
Mineralglas har dog en ulempe; kommer der en ridse i glasset, kan det ikke poleres op igen, du skal leve med ridsen så længe du har uret. Eller du skal skifte glasset for at slippe for den enerverende ridse.
Safirglasset er yderst robust, og benyttes ofte i de dyrere ure. Safirglasset bliver lavet af syntetisk safir og har en fantastisk brudstyrke, på grund af en hårdhed som ligger lige under en diamants. Et safirglas bliver ofte refleksbehandlet, da dette glas kan skabe meget genskin.
Urguide: Rem/lænke
Når det gælder rem/lænke på et ur, så er der mange muligheder for materialer, størrelser og farver. Der findes remme/lænker til en hver tænkelig lejlighed, og påklædning.
Den mest populære udgave er nok stållænken som igen kan udformes på mange forskellige måder, alt efter urmærke og variant.
Det er også her op til den enkelte bruger, og smag og behag hvilken rem/lænke man vil have på sit ur. Nogle vælger så at have flere ure, med forskellige remme/lænker, så de kan vælge det som passer bedst til lejligheden når uret skal bæres.
Et faktum er dog, at vælger du et ur med stållænke, så er det tungere at bære end uret med en fed læderrem. Nogle betragter stållænken som et kvalitetsstempel, mens andre ser det tungere ur som en ulempe.
Der findes andre muligheder for en lænke, som ikke er så tung som stållænken, for eksempel en lænke af titanium, som er meget lettere end den tunge ståludgave.
Hvis du er ham der bærer uret når du dyrker sport, så er en lettere udgave af rem/lænke nok at foretrække. Her kan man også vælge silikone, gummi eller nylon så uret ikke er en byrde på håndleddet når man dyrker sin sport. Du kan desuden få ure, hvor der leveres flere forskellige remme/lænker med, så du kan skifte den alt efter hvad du skal.
Det er selvfølgelig også muligt at købe ekstra remme ved siden af uret, så du selv kan skifte dem ved behov og humør. Du kan se en masse flotte urremme HER
Urguide: Ekstra funktioner på uret
De fleste ure kan mere end bare vise tiden. Disse funktioner er urets ekstra funktioner, og kan være alt fra datovisning til alarm og pulsmåler. Ofte er det de digitale ure som er fyldt med alle disse funktioner. Disse ure og deres funktioner er fulgt med teknologiens udvikling, så nu kan du også få ure med touch funktion og diverse apps installeret (smartwatches)
De fleste vælger dog stadig det mere traditionelle ur, uden alle disse funktioner (analog visning). Men vælger du et analogt ur, kan du dog stadig få ekstra funktioner i dit ur, blandt andet den tidligere nævnte kronograf. Af andre ekstra funktioner kan nævnes dato og tidszonevisning, alarm og tachometer
Urguide: Vandtæthed
De fleste ure er vandafvisende i en eller anden grad. Det vil ofte være angivet på skive eller bagkasse. Hvor vandtæt et ur er, vil være angivet i meter eller atmosfære tryk (ATM eller bar – ATM svarer til 1,01325 bar)
Det er mest almindeligt at måle vandtæthed i ATM, da denne måleenhed er mere præcis.
ATM kan let omregnes til meter, så du ved hvor dybt du sikkert kan dykke med dit ur på håndledet (ATM = 10meter)
Det anbefales dog ikke at teste sit ur helt til grænsen af hvad det er opgivet til, da det ofte kun er ure fra kendte mærker som lever op til angivelsen.
- 3ATM – 30 meter: hold uret væk fra vand, kan som regel holde til regn og vandsprøjt men anbefales ikke
- 5ATM – 50 meter: Klarer både vandsprøjt og en tur under bruseren. Dog er en kombination af vand og sæbe ingen god idé
- 10ATM – 100 meter: Holder til en tur i poolen, ved almindelig svømning og snorkling men undgå at dykke med uret
- 20ATM – 200 meter eller mere: Klarer sig ved dykning, ure med denne angivelse er ofte deciderede dykker- eller sports ure. Hvis du vil vide hvor langt ned du kan dykke med uret, kontakt din urforhandler.
Husk: har du fået skiftet batteri i dit ur, eller det af anden grund har været åbnet, så kan producenten ikke længere garantere vandtætheden. Såfremt du stadig vil bruge dit vandtætte/dykkerur efter det har været åbnet, så skal det tryktestes for at du igen kan stole på hvor meget vand, uret kan tåle.
Urguide: Opbevaring og vedligeholdelse
Et quartzur kræver ikke når den samme vedligeholdelse og omtanke, som et mekanisk ur. Du skal selvfølgelig opbevare uret sikkert og forsvarligt, så det ikke kommer til skade. Nøjagtig som du ville gøre med alle dine ejendele.
Vedligeholdelse af et quartzur strækker sig mere eller mindre til at holde øje med, om uret trænger til et nyt batteri. Det anbefales at få skiftet batteriet mindst hver tredje år, hvilket ikke er en større operation. Men man skal stadig vide hvad man har gang i, for ikke at skade sit ur. Derfor vælger mange at sikre sig det rette batteri isat hos en urmager. Er man så uheldig at sætte et forkert batteri i uret, kan du risikere at ødelægge det.
Det mekaniske ur kræver noget mere vedligeholdelse og pleje, men holder så også meget længere hvis man passer godt på det.
Urværket I det mekaniske ur skal smøres med olie, lige som det meste andet mekanik. Oliens kvalitet og levetid bestemmer hvornår du skal have dit ur til servicetjek hos urmageren. Olien sørger for at der ikke opstår mekanisk slid på urværket, så det anbefales absolut ikke at spare på kvaliteten af olien. Alt i alt betyder denne vedligeholdelse meget for, hvor gammelt dit ur kan blive og stadig være fuld funktionsdygtigt.
Det anbefales at du sender dit ur til service hver 3-5 år.
Har dit ur datovisning, er det vigtigt ikke at stille på datoen mens uret er i gang, eller er tæt på et datoskift. Dette vil kunne ødelægge mekanikken bag datovisningen. Et godt råd er derfor: stil ikke på datoen imellem klokken 21 og 3 om natten.
Om dit ur er et quartz eller mekanisk ur, så bør kun en fagmand åbne urkassen. Nogle af disse ure kan være ret dyre og eventuelt samleobjekter, så hvis det går galt under en åbning af urkassen, kan det blive en dyr affære. Lad altid en fagperson lave service og olieskift, så passer du bedst på dit fine ur.
Det anbefales, at du ikke bærer dit ur når du sover. Dette forlænger både ur og rem/lænkes levetid, og er desuden god hygiejne.
Allergilovgivning i Danmark mht ure
Når ure eller smykker er lavet af blandt andet rustfri stål, er der altid en vis form for risiko for allergier. Mange lider af nikkelallergi, og kan derfor ikke tåle at bære ure, smykker eller ørenringe som indeholder nikkel.
Danmark og EU har begge en lovgivning som fortæller hvor meget nikkel et ur eller smykke materiale må frigive. Lovgivningen er både for at beskytte allergikere, men også for at hjælpe til at der ikke kommer flere. Det kan dog stadig ske, at man løber på noget hvor man som allergiker vil reagere, da lovgivningen ikke sikrer brugerne 100%
Du kan så vælge at købe dine ure eller smykker i f.eks. 18 karat guld eller plastik, som ikke indeholder nikkel.
Urguide: Hvad ur skal du købe?
Som du kan se, er der meget at overveje før man bestemmer sig for et ur, det er slet ikke så let som det måske kan lyde.
Med listen i baghovedet bliver der måske en smule lettere at vælge, men et godt råd er altid at give sig god tid til at vælge det rette. Du kan eventuelt tage en professionel med på råd, hvis der er ting du ikke forstår eller behøver yderligere rådgivning omkring.
Konklusionen må måske være:
- For mest præcis tidsvisning – køb et quartzur
- For fantastisk håndværk og kvalitet + lang holdbarhed – køb et mekanisk ur
- Ikke køb et ur fra en gadehandler i Bulgarien, tag dig tid og se hvad du ønsker at dit ur, og hvad du evt. skal bruge det til?
- Hvis du stadig har svært ved at vælge – vælg det ur du bedst kan lide
De mest populære herreure 2019 ifølge Euroman
Vi har også kigget på hvilke ure er de mest populære og efterspurgte. Urene er ikke bare populære, de er samleobjekter og investeringer, da de rette ure vil stige i værdi gennem årene.
Kristian Haagen, vurderingsekspert fra auktionshuset Brun Rasmussen, har hjulpet Euroman med en liste over moderne ure der er værd at sætte penge i
- Rolex GMT-Master II ‘Pepsi’
- Heuer Carrera Ronnie Peterson Edition- Ref. CBH2210
- Tudor ‘Heritage Black Bay Bronze Blue Special Edition’
- Omega Speedmaster ’Speedy Tuesday’
- Tudor ‘Heritage Black Bay Black’
- Rolex ‘Sea-Dweller 4000 ref. 116600’
- Patek Philippe ‘Nautilus’
- Patek Philippe ‘Aquanaut 5167’
- Rolex ‘Daytona’
- Audemars Piguet Royal Oak ’15202’
Urets historie
Her kan blandt andet nævnes sol og vand ur, som begge stammer helt tilbage fra oldtiden.
Hvem der i sin tid opfandt det mekaniske ur, er man ikke helt sikker på. Men det kan spores tilbage til omkring 1200-taller. Siden dengang for mange år siden, har det mekaniske ur gennemgået en stor udvikling, til hvad det er i dag.
Vi skal helt hen til 1800-tallet før armbåndsuret bliver opfundet af schweiziske Patek Phillippe. Armbåndsuret som nu kunne bæres let, vandt især frem under første verdenskrig hvor det blev mere nødvendigt at kunne koordinere, også på tiden. Her var armbåndsuret langt mere praktisk end lommeuret, som mange ellers havde.
Efter krigen og frem til i dag, har armbåndsuret gennemgået en kæmpe udvikling. Urene i dag er ikke bare ure, men smykker og meget andet. Materialer og designs er også fulgt med tiden, men samtidig er ure som er af ældre dato blevet meget populære samleobjekter, og derfor ser man gamle ure af kendte mærker være meget dyre. Faktisk så dyre, at mange af dem nok mest ligger i en bankboks og meget sjældent kommer frem.
I slutningen af 60erne kom det masseproducerede quartzur så på markedet, lanceret af producenten Seiko. Disse ure blev hurtigt hver mands eje, da de ikke kostede en formue.
I dag kan du få ure som kan næsten alt, for eksempel ure med: GPS, kamera, diverse apps etc.
Færre køber et ur kun som tidsviser i dag. Det bruges ofte som et smykke af manden som gerne vil have noget smukt at vise frem. Men når man gerne vil have et ur på det grundlag, så lægger man også mere vægt på udseende, materialer, mærke og knap så meget på prisen. Mange af disse ”smykke-ure” bliver desuden købt som samleobjekter, hvor manden har en hel samling af flotte ure. Ure som er specielle af den ene eller den anden grund (mærke, alder, materiale, design)
Ditur.dk – Du kender dem sikkert fra løvens hule
Du kender måske Ditur.dk fra Løvens Hule hvor de to tvillinger fik en stor investering af løverne. Ditur.dk er en af landets største online urhandlere. Det er de fordi de har god kvalitet og fair priser, så er der hurtig levering og 99 dages returret.
Du kan se deres udvalg af de mest populære herrer ure HER
Vi takker fordi du læse vores urguide, vi håber du er blevet klogere og måske har fået lidt tips med på vejen.