Værtindegaver er gaver du giver til den som står for det arrangement du er inviteret til. Det kan være kvinder, mænd eller par. Eller den gave du selv får når du har inviteret til en form for arrangement. Men hvorfor er det man skal have sådan en gave med? Hvad giver man som værtindegave? Og hvornår skal man og hvornår skal man ikke?
Værtindegave indhold
- Intro til værtindegave.
- Gaveidéer til værtindegave
- Hvorfor bruger vi egentlig tid og kræfter på at komme med en værtindegave?
- Ofte stillede spørgsmål om værtindegave
- Har man gave med til rejsegilde?
- Har man gave med til morgensang kobberbryllup?
- Har man gave med til bryllupsreception?
- Har man gave med til morgensang?
- Har man gave med til babyshower?
- Har man gave med til polterabend?
- Har man gave med til globryllup?
- Værtindegave hvornår?
- Har man værtindegaver med til en fernisering?
- Værtindegave hvor meget må den koste?
Intro til værtindegave.
Det er tradition at man medbringer en lille ting til den som står for arrangementet eller festen man ankommer til efter at have fået en invitation. Det er dog langt fra alle som forventer gaven som en selvfølge, men den vil helt sikkert altid vække glæde hos modtageren.
Der er mange bud på hvad en god værtindegave er, og der findes ingen facitliste. Til gengæld er der mange bud på hvad den perfekte gave kunne være, eller absolut ikke være.
Når man går ud for at finde en værtindegave, så skal man naturligvis tænke på hvem modtageren er og hvad man kan tillade sig. Ved nogle sammenkomster er det helt ok at komme med en sjov ting, der måske er lidt ud over det sædvanlige, og ved andre skal man nok holde sig til det lidt mere traditionelle, såsom blomster eller en flaske vin.
Men selv her skal man vide lidt om personen der skal modtage gaven. Det er jo ikke den bedste idé at give en flaske vin til en person som ikke drikker spiritus, eller en buket blomster til en som ikke kan tåle dem.
Er man i tvivl om vedkommende kan tåle en særlig ting (spiritus, buketter, chokolade etc.), så er en gylden regel nok at man finder på noget andet, hvor man ikke risikerer at give noget forkert.
Værtindegaven gives som sagt til diverse arrangementer, men også hvis du for eksempel inviteres til værtens nye hjem. Her er det tradition at medbringe en lille ting, for at sige tillykke med hjemmet, første gang man inviteres indenfor.
Hvornår skal man tage en værtindegave med?
Som tidligere nævnt er det ikke alle der forventer en værtindegave når du kommer til et arrangement. Er du en del af familien der inviteres, er det ikke nødvendigt at medbringe noget. Men det kommer naturligvis også an på hvilket arrangement du er inviteret til. Er det en almindelig fødselsdag eller et bryllup, der er stor forskel på om der forventes værtindegaver.
Skal du til fars 50-års fødselsdag, er det måske ikke nødvendigt at tage en værtindegave med, men den vil helt sikkert bringe glæde hvis du gør det. Men skal far så have den, eller skal mor som har hjulpet med alt det praktiske, selvom det ikke er hendes fødselsdag? Der kunne du jo for eksempel komme med en værtindegave som kunne glæde dem begge, og på den måde undgå at skulle vælge hvem gaven skal gives til når du ankommer.
Kigger du derimod ind til naboen for en kop kaffe eller en øl i haven, så er det nok lidt overkill og unødvendigt med en værtindegave. Tag hellere en ekstra øl med, eller inviter naboen til at kigge over til dig en anden dag, hvor du så står for traktementet.
Som det ses, er der stor forskel på hvornår man tager en værtindegave med, men også disse forskellige traditioner har ændret sig gennem tiden. For længe siden var det for eksempel kutyme at give mad eller madvarer, og ofte ment som et tilskud til den fest man var inviteret til. Det er først helt op omkring 1960 og senere, at den deciderede værtindegave gør sit indtog.
Nu begynder man at tage en ting med der viser at man er glad for invitationen. Gaven er nu mere en gave end et tilskud til festen, og der bliver lagt mange tanker og overvejelser ind i at vælge det rette, hvis man ikke lige går med blomster, vin eller chokolade som mange ofte gør.
Værtindegaven til ham eller hende gives i bund og grund fordi man vil vise, at man sætter pris på invitationen, og samtidig godt ved at arrangement af en fest eller en begivenhed kræver en masse arbejde og forberedelse.
Selvom festen er et såkaldt sammenskudsgilde, så er der stadig arbejde ved at lægge hus til (rengøring, forberedelser, invitationer etc.) og medbringer du en erkendtlighed til værten, så har du vist at du sætter pris på det.
Til hvilke arrangementer tager jeg en gave med til værtinden?
Der inviteres til mange forskellige arrangementer, hvor man kunne komme i tvivl om man skal tage en lille gave med til værtinden.
Eksempler på arrangementer:
- Jul
- Nytår
- Ferie i sommerhuset
- Fernisering
- Globryllup
- Bryllup
- Kobber/sølv/guldbryllup
- Polterabend
- Babyshower
- Rejsegilde
- Etc.
Faktisk er det lettere at sige hvornår man ikke, eller ikke behøver at tage en værtindegave med. Er det et meget tæt familierelateret arrangement, så behøver man måske ikke tage andet end sig selv med. Men det afhænger så igen af hvilken begivenhed der inviteres til og hvor speciel den er. Er det en som forekommer en gang (som f.eks. rund fødselsdag) så skulle man måske nok overveje at finde en fin værtindegave.
Det kommer desuden an på om du rent faktisk er inviteret til begivenheden. Et globryllup er man ofte ikke inviteret til og har derfor ikke en værtindegave med. Men det betyder jo ikke, at du ikke har en relation til parret og derfor gerne vil give en gave. Det er bare en helt anden snak.
Til mange arrangementer, fester eller sammenkomster er der traditioner som spiller ind. Der er flere hvor der er tradition for at medbringe værtindegaven, og andre hvor der ikke er. Selvom der ikke er tradition for en værtindegave, kan du jo godt give en gave hvis du er inviteret til et arrangement.
Ofte kan du lade sund fornuft råde, og overveje om det er en speciel begivenhed, eller en som måske gentages flere gange. Det kan give dig et pejlemærke for hvornår du skal medbringe en gave til værtinden.
Hvad skal en værtindegave koste?
En værtindegave er som regel ikke pakket ind som hvis du gav en gave til en fødselsdag eller jul. Den er måske pakket i gennemsigtigt cellofan så modtageren uden at åbne kan se hvad du kommer med. Værtindegaven er nemlig ikke at betragte som en egentlig gave, men mere som en tak.
Derfor behøver værtindegaven heller ikke at være nogen stor udskrivning. Men den må gerne være velvalgt, og tage hensyn til hvem som skal modtage den.
Er værtinden stor fan af blomster, så giver værtindegaven næsten sig selv. Nemlig alt med blomster lige fra buketten til servietter med blomstermotiver. Til manden der har alt, er en sjov lille ting som relaterer til eventuelle interesser en god idé.
Men ideer til værtindegaver er lige så mange som vi er gæster der går på besøg. Du behøver altså ikke spendere en mindre formue på en værtindegave, det der betyder noget, er at du har tænkt over den og kommer med en lille erkendtlighed når du ankommer.
Alt efter begivenheden som du ankommer til, så følger størrelsen/prisen på værtindegaven med. Er det en stor fest, eller er det et indflyttergilde, der er efter traditionen stor forskel på hvad man kommer med. Der er selvfølgelig også forskel på, hvad omgangskredsen eller familien har for vane.
Giver man normalt små sjove ting, eller kommer man med en decideret gave som dermed nok koster lidt mere. Det er op til den enkelte at vejre hvad der passer sig bedst, for man vil jo helst ikke falde helt udenfor.
I sidste ende er det tanken der tæller. At gøre nogle glade behøver jo ikke at koste en formue, men at vise man sætter pris på invitationen, er langt det vigtigste.
Hvem skal så have gaven du kommer med?
Ja, det kan umiddelbart være svært hvis man er inviteret hos et par. Men traditionerne byder, at det er fruen i huset som modtager værtindegaven, også selvom gaven er beregnet på dem begge. I gammel tid var det jo ofte sådan, at hvis der blev budt til festivitas, så var det som oftest fruen i huset der havde stået for rengøring, borddækning og forberedelse af maden.
Derfor var det hende som fik gaven som gæsterne medbragte, som tak fordi hun gjorde festen mulig, også selvom det måske var manden der havde inviteret til en rund fødselsdag eller måske et jubilæum.
Det er sikkert også derfor, at gaven kaldes en værtindegave, og ikke en værtsgave.
I dag er det dog lige så ofte, at det er manden der har stået for eksempel maden og kvinden som har inviteret. Så uanset om du giver din medbragte gave til den ene eller anden part i værtsparret, så gør du nok ikke noget forkert. Men kan du lide at følge traditionerne, så giv den til husets kvindelige islæt.
Værtindegaver udenfor landets grænser
Kommer du til udlandet og inviteres til et arrangement, er det en rigtig god idé at sætte sig ind i landets skikke. I visse lande er det ligefrem en fornærmelse mod værten/værtinden hvis du ikke medbringer en gave, i andre er det cirka det samme som vi har her i Danmark. Så at sætte sig ind i hvad man bør gøre er næsten et must.
Udover at sætte dig ind i om man medbringer gaver, så skal du også vide lidt om hvad man kan give. I Danmark er en flaske vin for eksempel en god værtsgave, men den går ikke i nogle lande hvor man ikke bare må drikke alkohol.
En simpel ting som blomster kan også være en faldgrube i visse lande, hvor der lægges meget vægt på betydninger af ting og farver. Visse steder betragtes hvide blomster eller liljer som dødens blomst for eksempel, og enhver kan derfor se det ikke er smart at komme med en buket hvide blomster til et bryllup. Så derfor er det ret vigtigt at vide lidt om traditioner i det land man befinder sig i, man skal jo ikke fornærme værterne. Værtindegaven er ment som en tak, og det skal den jo også helst opfattes som.
Men hvad skal jeg så give som værtindegave
Ja, der er mange muligheder og det kan være svært at finde på det rette. Men ofte giver man en kvinde blomster og manden får vin, og vælger man at følge dette går man sjældent galt i byen.
Dog er det ret fantasiløst altid at komme med blomster eller vin til værterne. Så der skal gang i fantasien, når der skal findes en god værtindegave. Det behøver jo ikke at være det samme hver gang, man kan sagtens være lidt kreativ.
Kender du værten/værtinden godt, så kender du sikkert også lidt eller meget til deres interesser. Brug din viden til at finde på en kreativ gave, som helt sikkert vil vække glæde hos modtageren.
Gaveidéer til værtindegave
- Til hende
- Til ham
- Til parret
- Den uformelle og sjove gave
Værtindegave til hende
Hvis du vælger blomster til værtinden, så vælg blomster du ved hun kan lide, eller i det mindste i farver hun elsker. Måske er et gavekort til blomster en mulighed, for kommer der mange gæster, er der helt sikkert også mange blomster, og med et gavekort kan hun trække nydelsen af blomster ud over længere tid.
Du kan også give værtinden små lækkerier som; badeolier, luksusslik, duft lys og servietter (evt. Med et motiv som passer til hendes interesser), eller små kurve med luksusting til personlig forkælelse (slik, sæber, lotion, krydderier etc.)
Dyr eller billig værtindegave, det er op til dig og eventuelt til traditioner i det selskab du befinder dig.
Værtinde gave til Ham
Til værten kan du vælge diverse luksusting, som han kan forkæle sig selv med efter arrangementet. Her kan nævnes: gavekort til vin/whiskeysmagning, bøger, luksuskaffe, champagne etc. Manden kan du, ligesom kvinden, give en kurv med lidt forskelligt som passer til hans interesser. Hvis du står og er meget i tvivl om hvad du kan give ham i gave, så har vi heldigvis en guide til det som hedder: Gaver til Ham
Værtindegave til Parret
Sommetider skal du finde en gave som passer til et par, så gaven skal passe til begges interesser. Her kan du for eksempel vælge en ting som passer til deres hjem eller til en fælles interesse. Eksempler; Termokande, champagne med to glas, gavekort til en oplevelse, en smuk skål eller vase i glas eller porcelæn, eller måske en plante de begge har ønsket sig til haven.
Den uformelle og sjove gave
Her kan du lade fantasien få frit løb, og måske lade humor spille med i dit valg af gave til vært og værtinde. Måske en pokal hvor der er indgraveret ”verdens bedste værtinde/vært”, eller et sæt forklæder med sjove tekster til ham og hende. Du kan også købe en flaske et eller andet som passer til lejligheden, og med et kort gøre opmærksom på at den skal nydes efter middagen (så kan du nemlig selv være med, og I kan sammen nyde et glas i festligt lag)
I det hele taget er man noget mere frit stillet med hensyn til valg af værtindegave når begivenheden måske ikke er så højtidelig, eller er i gode venner eller familiens lag.
Det du skal huske når der vælges værtindegaver, er at det ikke må være en gave som fornærmer eller slet ikke passer til lejligheden. Vælg med omhu og omtanke, og er du i tvivl så gå hellere med de sikre blomster, chokoladen og vinflasken.
Hvorfor bruger vi egentlig tid og kræfter på at komme med en værtindegave?
Som tidligere nævnt, så er gaven til vært eller værtinde gennem årene blevet en tradition. I visse lande fornærmer man ligefrem værten hvis man ikke medbringer en lille erkendtlighed.
Men hvorfor giver vi egentlig denne gave, det kan der måske være mange meninger om, men i bund og grund gør vi det for at sige tak. Tak for det arbejde der er lavet for at arrangere en fest eller en sammenkomst. Der er mange forberedelser, både før og efter, og for det arbejde siger man som gæst tak med en gave.
Så nogen vil måske sige, at det i sidste ende bliver bytte-bytte-købmand hvis du ankommer med en gave til værtinden og hun næste gang gør det samme hos dig til en festlig lejlighed.
Men at sige tak er ganske naturligt for os mennesker, og at værdsætte værtens rolle er vigtigt. Vedkommende har sikkert brugt lang tid på at skabe den perfekte fest, hvor han/hun glæder sig meget til at se dem som fik tilsendt invitationerne.
Ofte stillede spørgsmål om værtindegave
Nu skal vi se på nogle af de mange spørgsmål man kan have når det kommer til hvad man skal have med.
Har man gave med til rejsegilde?
Ja, hvis man ikke har deltaget i byggeriet, så er det kutyme at tage en lille ting med når der inviteres til rejsegilde. Dette kunne være en flaske vin eller spiritus, eller eventuelt en plante til haven omkring byggeriet.
Har man gave med til morgensang kobberbryllup?
Er man inviteret til fest i anledning af kobberbrylluppet, så er svaret på dette ”nej” Bryllupsgaven gives til festen, og ikke når man synger for brudeparret om morgenen.
Har man gave med til bryllupsreception?
Ja, hvis man er inviteret til en bryllupsreception, har man en bryllupsgave med til parret. Mest almindeligt er det, at bryllupsgaven man medbringer til receptionen, er lidt mindre end hvis man havde været inviteret til en stor bryllupsfest.
Har man gave med til morgensang?
Er man inviteret til fest i anledning af kobber/guld/sølvbrylluppet, så er svaret på dette ”nej” Bryllupsgaven gives til festen, og ikke når man synger for brudeparret om morgenen.
Har man gave med til babyshower?
Ja, man medbringer en ting til mor og barn hvis man er inviteret til babyshower. Dette kan være alt fra en buket til mor, eller diverse babyting til den lille.
Har man gave med til polterabend?
Ja, hvis man er med til polterabend medbringer man en pakke som på grund af anledningen sagtens kan være lidt pikant undertøj, eller sexlegetøj. Man kan naturligvis også gå i den lidt mere retning og give manden en flaske spiritus og kvinden køkken- eller pynteting
Har man gave med til globryllup?
Hvis man kender parret, så medbringer man gerne en gave som kan lægges af i kirken eller afleveres til et familiemedlem, som kan viderebringe den til brudeparret. Skal du med til den efterfølgende fest, afleveres gaven først der. Kender du ikke parret godt, så kan du eventuelt lægge et lykønskningskort i våbenhuset, men ingen bryllupsgave.
Værtindegave hvornår?
En erkendtlighed til værtinden gives som en tak for hendes store arbejde med forberedelser, madlavning og oprydning i forbindelse med en fest eller en sammenkomst. Læs i øvrigt ovenstående tekst hvor det nærmere forklares hvornår man tager noget med til vært/værtinde og hvornår man ikke gør.
Har man værtindegaver med til en fernisering?
Hvis man kender kunstneren som udstiller, så tager man en gave med når man inviteres til fernisering. Det kan være alt fra en buket til vin, eller et stykke kunsthåndværk man synes passer til anledningen.
Værtindegave hvor meget må den koste?
Hvor meget må/skal en værtindegave koste, ja det er op til dig og eventuelle aftaler i omgangskreds eller familie. Til de fleste arrangementer vil det ikke være størrelse og pris der er det vigtigste, men at du rent faktisk har taget en ting med, så du kan sige tak for invitation og værtindens store arbejde ved at arrangere selskabet, festen, sammenkomsten, brylluppet etc.
Fælles for mange af disse spørgsmål som ofte stilles, er at der i de fleste tilfælde spørges omkring gaver til alverdens arrangementer. I langt de fleste tilfælde er ikke en decideret værtindegave der søges info omkring.
En lille hurtig og let huskeregel kunne være:
Skal du videre til en fest i samme anledning, hos samme vært/værtinde så medbringer du ikke en speciel ting til værtinden, men giver hende/ham en erkendtlighed til festen.
Der er selvfølgelig undtagelser, men hvis du går efter den lille huskeregel, så går du nok ikke helt galt i byen.